Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Slik setter du opp boligalarm uten abonnement

15. januar 2020

Komponenter i Yale boligsikringEn smarttelefon, et lite knippe verktøy og en av startpakkene med Yale-produkter. Da er du klar til å komme i gang med boligsikring uten abonnement.

Hvis du ikke har vært borti denne løsningen tidligere, skal jeg røpe at det dreier seg om et alarmsystem som du selv holder styr på fra mobilen. Herfra har du status på røykvarsler, vinduskontakter, bevegelsesdetektorer og kamera. I tillegg kan du se status og betjene den elektroniske dørlåsen.

Flere detaljer finner du her.

Riktig plassering av detektor

Når du har anskaffet en startpakke, gjelder det å ta seg litt tid før du tar fatt på monteringen. Gjør deg kjent med komponentene og tenk over hvor de bør plasseres for å gjøre mest nytte for seg:

  • Hvilke vinduer er mest utsatt?
  • Hvor bør røykvarslerne monteres?
  • Hvilke områder bør bevegelsesdetektorene dekke?

Et godt tips er å unngå at dagslys og sterk sol treffer kameraet og reduserer bildekvaliteten på grunn av sterkt motlys. Og bruk gjerne Google til å finne hvilke erfaringer andre brukere har gjort seg om plassering av detektorer.

Smart Hub

Fibersentral, bredbåndsruter, trådløse høyttalere. Du kan ha mange bokser i huset allerede, og dette alarmsystemet bidrar med én til: Hjernen i anlegget er Yale Smart Hub, som alle komponentene kommuniserer med. Boksen er ikke stor, men det kan ha en trivselsverdi å tenke ut en diskret plassering i nærheten av ruteren, siden de skal ha kablet forbindelse.

Så til saken:

Du har jo startet med å åpne esken og sjekke alt innholdet. Ta deg nå tid til å studere heftet som mange har en tendens til å legge til side: Brukerveiledningen byr ikke på tung lesing.

Og last ned appen som hører til. Den vil veilede deg gjennom installasjonsprosessen etter at du har registrert deg som bruker.

Prøve først

Da vil du få vite at hub-en skal kobles til ruteren med en nettverkskabel. Start opp og sett opp forbindelse med mobilappen. Så plasserer du de ulike sensorene der du har planlagt dem. De skal ikke monteres permanent ennå, men nøy deg med å sjekke at den trådløse forbindelsen med hub-en har god nok signalstyrke. Appen hjelper deg med dette.

Når du er fornøyd, monterer du vindus- og dørkontakter med dobbeltsidig teip som følger med. Det skader ikke å vaske bort urenheter på flaten du skal lime på. Selv små fettlag kan redusere vedheft. Skulle det allikevel ikke sitte bra nok, har du også muligheten til å montere dem med skruer. En større komponent som bevegelsesdetektoren bør du skru fast. Den veier ikke mye, men det gir en ekstra sikkerhet for at ting blir hengende.

Sabotasje

Ethvert alarmsystem kan settes ut av spill ved å slå ut hub-en. Noen velger derfor å sikre det aktuelle området med en ekstra kameradetektor. Med en slik løsning vil ubudne gjester bli fanget på kamera før anlegget går ned. Bildene sendes til appen på mobilen, og du kan varsle politiet.

Jeg har selv satt opp Yale-løsningen ved å følge bruksanvisningen i appen og på papir, og det gikk egentlig uten problemer. Joda, jeg er teknisk interessert, men ingen superutøver. Det gikk med en kveld, i tillegg til å planlegge nøye selve plasseringen av sensorene. Og det var jo ganske gøy!

Husk at dette systemet omfatter den elektroniske dørlåsen Yale Doorman. Med en ekstra modul kommer låsen på nett, så kan du betjene både dørlås og boligsikring i samme app.

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.