Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Slik kan du styre dørlåsen med app på mobilen

20. desember 2021

Kvinne fjernbetjener Yale Doorman med en app på mobilen for å låse inn sønnen.Med den elektroniske dørlåsen koblet opp mot internett, får du langt flere muligheter til styring av sikkerhet og adgang hjemme. Men er det ikke litt tungvint å måtte låse opp døra med mobilen hele tiden?

Joda, og det er heller ikke hensikten med å legge dørlåsen «online». Formålet er å kunne ha oversikt over hvem som har adgang til bolig eller fritidsbolig. Med en mekanisk nøkkel kan kopier komme på avveie. Og tenk deg hvor mange som kan sitte med en kopi hvis du har overtatt en bruktbolig og benytter den gamle låsen som stod i ytterdøren. Du har jo i realiteten ikke peiling på hvem som kan låse seg inn.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Adgangskontroll

Med en elektronisk lås er nøkkelen eliminert, og en kode gjør sikkerheten varig. Hvis du i tillegg kan ha oversikt over låsen og brukerne i en app på mobilen, er du plutselig helt i den andre enden av skalaen. Her kan du se om døren er låst eller ikke, du kan tildele koder og få melding om hvem som låser seg inn og ut.

For å få til dette, må den elektroniske dørlåsen kobles på nettet. Fremgangsmåten er å anskaffe litt tilleggsutstyr: Inne setter du opp en smart hub, også kalt en hjemmesentral, som kobles til bredbåndsruteren med en nettverkskabel. I låsen plasserer du en liten modul som kommuniserer trådløst med smart hub-en.

Kryptert

Naturlig nok er det begrenset hvem som kan fange den opp. Du installerer en app på smarttelefonen og registrerer deg som unik bruker av den eller de låsene du eier. Andre i husstanden kan også få tilgang på den måten, og kommunikasjonen er kryptert.

Selv om det er spennende å kunne låse opp døren ved hjelp av en app i mobilen, finner du fort ut at det er en tungvint metode å bruke hver gang. Dette er typisk en funksjon du bruker når du ikke er hjemme, som når poden glemte å låse etter seg da han gikk til skolen og forlot huset som sistemann. Da er det kjapt å sjekke status og låse via mobilen.

Fjernåpningen er praktisk også til andre formål. Hvis en håndverker skal inn og du ikke er hjemme, kan du fiske opp mobilen i stedet for å låne bort en nøkkel eller ta fri fra jobb for å slippe inn elektrikeren eller rørleggeren. Du kan også sjekke at døra er låst etter at håndverkeren melder om fullført jobb.

Les også: Huset med åtte elektroniske dørlåser

Frihet

Noen ganger hjelper det ikke med mobilappen. Har noen glemt å lukke døren, så kan du også se dette i appen. Da kan du jo bruke telefonen, likevel – til å ringe naboen og be ham lukke igjen døra. Eller sjekke yr.no om det kommer en vindkule i gunstig retning. ;)

Poenget er at en dørlås som er tilgjengelig på mobilen gir en helt ny frihet og fleksibel hverdag. Og med Yale Smart Hub på plass, er det duket for å kunne utvide med en rekke andre funksjoner, som det abonnementsfrie alarmsystemet fra Yale.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.