Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Slik åpner du for rørleggeren når du er på båttur

3. oktober 2017

Slik åpner du for rørleggeren når du er på båttur

Ikke visste jeg at fjernbetjening av den digitale kodelåsen skulle gi så mye praktisk frihet i hverdagen. Bli med på båttur!

Jeg elsker sjølivet, og den første turen på fjorden etter vinterdvalen er alltid etterlengtet og spesiell. Nå var det slik at et rør hadde sprunget lekk på hytta i vinter, og jeg hadde avtalt tid med rørlegger uten å tenke på at det kolliderte med akkurat den fredagen da det var guttas helg på fjorden. Snakk om håpløs kalender-kollisjon. Denne turen kunne jeg bare ikke droppe.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Digital kodelås

Heldigvis var det en avspaseringsdag for min bedre halvdel, så hun kunne stille opp og møte rørleggeren ute på hytta. Ombord hadde vi lagt ut tidlig på formiddagen, og hadde fint fart mot svenskekysten da mobilen ringte. Rørlegger og ledsager stod utenfor låst hyttedør - uten nøkkel.

Vi hadde nettopp fått montert en digital kodelås som ikke betjenes med nøkkel. Vi taster en tallkode for å låse opp. Og rotehuet (jeg) hadde ikke tenkt på - eller kommet så langt til å - gi koden til resten av familien. Så der stod de og blomstret.

App-styring og SMS

Heldigvis hadde jeg faktisk lest bruksanvisningen til den nye låsen, og der lærte jeg at den kunne fjernbetjenes fra en egen app på smarttelefonen. Dermed var det bare å åpne app-en og låse opp for rørleggeren - direkte fra båten 40 kilometer unna.

I tillegg sendte jeg en midlertidig låskode til ham på SMS, slik at han kunne ta seg inn og ut etter behov. Han fikk utbedret skaden på vannrøret, hun kunne nyte avspaseringen - og jeg kunne fortsette båtturen. Snakk om å få en real følelse av valuta for penga.

Vil du vite mer om elektronisk dørlås? Se full oversikt her.

Hold oversikt 

Å gi ut koden til den digitale låsen til andre er i utgangspunktet ikke så smart. Det er jo i prinsippet det samme som å låne bort en vanlig nøkkel. Den kan lett havne på avveie, og etter hvert har du ikke oversikt over hvem som har tilgang til hus eller hytte.

Er du riktig uheldig, kan uvedkommende lage kopier av nøklene dine, slik at enda flere kan ta seg inn. Da må du skifte sylinder i låsen og få laget nye nøkler til deg og dine for å opprettholde sikkerheten.

Endre kode

En kode er mye enklere å spre rundt enn nøkkelkopier, for her snakker vi jo bare om tall. Fordelen er at koden er enklere og rimeligere å nøytralisere enn fysiske nøkler. Du kan rett og slett bytte kode. Etter at rørleggeren var ferdig med sin jobb på hytta, slettet jeg den midlertidige koden.

Nå vet jeg at denne karen er til å stole på, men likevel er det et greit tiltak å endre koden. Da vet jeg at kun de nærmeste kan låse seg inn.

Digital nøkkelboks

Å sende koden ved hjelp av en tekstmelding er jo veldig praktisk. Metoden er den samme som en nøkkelboks på hytteveggen, bare i digital utgave. Denne er fastmontert og sikret med kodelås. Du har trolig brukt en slik hvis du har leid en hytte som ligger litt utenfor allfarvei. Brukerne får oppgitt låskoden og kan hente ut nøkkelen til dørlåsen. Ved avreise legges nøkkelen på plass i boksen.

Denne løsningen er basert på tillit til at brukerne legger nøkkelen på plass og at de ikke kopierer den. Og eieren må endre koden på nøkkelboksen med jevne mellomrom for å opprettholde sikkerheten.

Vi planlegger å leie ut vår hytte og vil ha behov for adgangskontroll. En slik digital nøkkelboks på sms vil være mer praktisk enn den tradisjonelle. Og sikkerheten blir lettere å opprettholde over tid fordi det er kjapt og enkelt å endre koden.

Klimautfordringer

Jeg er ennå spent på hvor godt en slik digital kodelås takler vårt klima, med regn, sterk vind, snø og kulde. Valget mitt falt på en lås med en IP-grad som skal tåle slike forhold.

Uansett kan batteriet være en utfordring. Hvis låsen går tom for strøm, fungerer den ikke så bra. Derfor har jeg alltid et reservebatteri liggende i hanskerommet på bilen hvis det skulle være behov for å vekke elektronikken.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.