Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Hvorfor bør du ha adgangskontroll i eget hus?

2. november 2017

Adgangskontroll i eget hus

Et varsel på mobilen bekrefter at 7-åringen har kommet hjem fra SFO. Den elektroniske dørlåsen gir en trygghetsfølelse som en vanlig lås ikke kan by på.

Spesielt barnefamilier kan ha godt utbytte av en elektronisk lås på ytterdøren. Det kan nok virke uvant å erstatte den tradisjonelle nøkkelen med en tallkode eller plastbrikke for å låse opp. Du vil ganske sikkert endre den holdningen forholdsvis raskt.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Mister ikke nøklene

Se for deg en elev i småskolen som kommer alene hjem fra skole eller SFO. Han eller hun kommer til å takle den digitale kodelåsen med den største selvfølgelighet.

En vanlig problemstilling i den alderen er at de små roter bort husnøkkelen når de skal ha ansvaret for sin egen. Nå blir dette ikke noe tema, siden poden bruker tallkoden til å låse opp med.

Overraskelsen kan ligge i å finne venner av barna på besøk - uten at de selv er hjemme. Å levere ut koden til andre er nei-nei, og det MÅ de ta inn over seg.

Ro i sjelen

Med en digital kodelås har du styring på hvem som låser seg inn i huset. Noen vil kanskje mene at det er litt paranoia-preg å praktisere adgangskontroll hjemme. Det er jo noe man benytter i litt større næringsbygg.

Gevinsten for foreldre er at de er trygge på at poden har kommet seg trygt hjem fra SFO. Den digitale låsen sender et varsel til en app på mobilen når han har tastet inn sin kode. Da kan de voksne senke skuldrene en smule, der de sitter låst på jobben.

Gevinsten for skolegutten er at mestringsfølelsen vokser når han får lov til å klare seg selv en time alene hjemme hver dag.

Les også: Bør jeg bytte lås når jeg bytter bolig?

Tomt hus

Annen praktisk bruk er å kunne slippe inn håndverkere når du selv ikke er hjemme. I en hektisk hverdag er det smart å gi en rørlegger og elektriker en tidsavgrenset kode, slik at han kan låse seg inn selv i det tomme huset på dagtid.

Du kan jo legge ut en vanlig nøkkel til en ordinær lås hvis du stoler på de som låser seg inn. Samtidig er det fort gjort for en håndverker å glemme nøkkelen i lomma. Da er det ikke godt å vite hvor slike ekstra husnøkler havner, etter hvert. Det gir ikke akkurat følelsen av at boligen blir sikrere, selv om håndverkeren er en hederlig kar.

Forbrukertrygghet 

Adgangskontroll har også et forbruker-perspektiv. Se for deg at en håndverker får en låskode for å gjøre en jobb hjemme hos deg på dagtid. Avtalen er 6-7 timers jobb, men varslingen på mobilen viser at håndverkeren låste seg ut etter 4 timer. Hvis han likevel presenterer en faktura for 6 timers arbeidstid, er det praktisk å kunne dokumentere faktisk arbeidstid.

I en slik situasjon vil adgangskontrollen være direkte lønnsom. De to timene tilsvarer nesten halve kostnaden for en digital lås.

For deg i borettslag: Låsene kan ha gått ut på dato

Ikke overdriv

Du skal nok være forsiktig med å utnytte alle mulighetene en slik privat adgangskontroll byr på. Det er ikke til det beste for husfreden at noen fører statistikk på hvem som låser seg inn og ut til enhver tid. Derimot kan det være greit å ha et halvt øye med når den håpefulle kommer hjem.

Rent juridisk er det ikke din business når 18-åringen lister seg inn døren natt til søndag. For mamma-roen handler det imidlertid om trygghetsfølelse å få et lite knepp på mobilen klokken fire, når hun likevel ligger våken.

Praktisk og trygt

Så adgangskontroll hjemme handler om

  • boligsikkerhet
  • praktisk tilgangskontroll med håndverkere og gjester
  • trygghet for foreldre
  • selvstendighet for de yngre

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.