Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Hvordan kan jeg oppnå et nøkkelfritt hjem?

11. september 2019

Yale Doorman-1

I bilen er mange av oss blitt godt vant med begrepet «keyless», mens det ikke er så utbredt på hjemmefronten. Selv om «nøkkelfri» er en smule overdrevet, er det ganske enkelt å redusere vekten på knippet med for eksempel elektronisk dørlås.

Vi kan jo starte med å avmystifisere begrepet nøkkelfri. I bilen kan vi både åpne døren og starte kjøretøyet uten å bruke nøkkelen direkte. Men du må ha en elektronisk kontroll i nærheten for at systemet skal aktiveres. Og dette er jo egentlig en nøkkel, om enn i en annen form enn den tradisjonelle.

På samme måte kan du velge nøkkelfri dørlås hjemme eller på hytta. Du kan betjene den med en personlig kode, gjerne kombinert med en elektronisk brikke, eller via en app på smarttelefonen. Du slipper de vanlige nøklene, som erstattes av for eksempel mobilen - som er med deg, uansett.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Elektroniske egenskaper

De fleste jeg har snakket med som har fått installert elektronisk dørlås kan ikke forestille seg å gå tilbake til ordinære nøkler. Når jeg tenker meg om, er ikke det helt korrekt. Faktisk er det ingen av dem som savner nøkkelknippet.

Favoritten er kode, mens en god nummer to er appen. Med den kan de låse opp for naboen som skal vanne eller en håndverker som skal inn når huset står tomt.

Les også: Enklere hverdag med elektronisk dørlås

Kast smånøklene

Hvis du ikke er helt moden for den elektroniske varianten, kan du redusere antall nøkler betraktelig ved å gå for like låssylindre til alle dører. I dag har du gjerne nøkkel til hus, bod og garasje på samme knippe.

Her kan du få satt inn like sylindre i alle disse låsene. Dermed kan du bruke den samme nøkkelen over alt. Hvis du henger en kodelås på sykkelen, er knippet redusert til én felles nøkkel og den trådløse enheten til bilen.

Vranglås

Innendørs er det vel bare én eller et par dører som må kunne låses, avhengig av antall baderom. Den typiske problemstillingen her er barn som låser seg inne.

Løsningen er gjerne å henge nøkkelen på en spiker et stykke opp på veggen, reservert for de større familiemedlemmene. Og gjester. Gjester som kanskje ikke vet at nøkkelen henger der og som derfor føler seg potensielt eksponert på sin visitt…

Den endelige løsningen er en nøkkelfri lås med vrider på innsiden av døren. Du har jo sett dem på både jobb og restaurant: Grønt skilt for ledig og rødt skilt for opptatt. Det er ikke noe i veien for å montere en slik hjemme.

Hvis poden låser seg inne, kan denne låsen åpnes fra utsiden med en smørkniv, et kronestykke eller et skrujern. Den skal ikke være dirkesikker - bare markere om det er ledig eller ei.

Faglige råd

Ta kontakt med en låsesmed, så få du rikelig med nyttige tips om hvordan du kan slanke nøkkelknippet. Gevinsten er ikke bare færre ting å holde orden på, men en varig god sikring av både bolig, beboere og verdier.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.