Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Hvordan fungerer en boligalarm du kan styre selv?

4. desember 2019

Yale Home hub og app crMed stadig flere faste månedlige gebyrer til ulike tjenester, kan det være en idé å snu utviklingen og ta hånd om noen funksjoner i egen regi. Hva med en boligalarm uten abonnement der du selv blir varslet direkte på mobilen? Her får du et innblikk i hvordan det fungerer.

En boligalarm er de fleste kjent med fra før, med røykvarsler og andre sensorer som registrerer hendelser, utløser en alarm og gir et signal til en sentralenhet. Det vanlige er at en tjenesteleverandør fanger opp dette varselet og deretter gir beskjed til abonnenten om at noe er skjedd.

Hvis du føler for å ta ansvaret for dette selv, er det fullt mulig med en selvbetjent løsning. Forskjellen ligger i at varslingen fra sentralen hjemme går til mobilen din. Deretter kan du agere på den måten du finner fornuftig, enten det er å ringe brannvesen, politi eller nullstille en feilutløsning.

Smart hub

En boligalarm du selv styrer, består av en sentral, en smart hub, som kommuniserer trådløst med et utvalg av sensorer. I tillegg kan den være koblet opp mot den elektroniske låsen i ytterdøren. Varslinger og status på det hele leveres til en tilhørende mobilapp.

Da har du fullstendig oversikt over tingenes tilstand via

  • røykvarsler
  • bevegelsesdetektor
  • kamera
  • dør- og vinduskontakter

I tillegg har du oppsyn med

  • hvem som har adgang til boligen
  • hvem som låser seg inn – og når

Fjernåpne med mobilen

Appen kan også benyttes til å fjernåpne døren og tildele adgangskoder til andre brukere. Hubben drives med strøm fra stikkontakten, mens sensorer og elektronisk lås benytter vanlige batterier.

AA- og AAA-batterier er tilgjengelig over alt, og det er ikke behov for å kjøpe de dyreste. Normal levetid på et sett batterier er 12 – 18 måneder, men i realiteten kan du ta høyde for å måtte bytte en gang i året - i alle fall på de mest bruke sensorene. En dørkontakt aktiveres jo oftere enn en vinduskontakt, men uansett er det uhyre små mengder med energi som går med.

I en elektronisk dørlås integrert med boligsikringen fra Yale kan du regne med at batteriene varer i seks-sju måneder.

Batteri-behov

Når du har fått nye ting i huset, er det jo spennende å teste dem ut. Jeg husker første gang jeg kunne ta frem mobiltelefonen og ta bilder av stuen hjemme ved hjelp av appen som fulgte med alarmtjenesten. Det ble en del knipsing for egen del og for å gi kamerater og kolleger en demo. Derfor bør du regne med at en komponent som kameraet bruker litt ekstra med batteri i begynnelsen. 

Trådløse enheter

Sensorene kommuniserer med hub-en over 868 MHz og 2,4 GHz, avhengig av type komponent. Rekkevidden er mellom 25 og 30 meter. Det er verdt å merke seg at etasjeskiller og vegger kan redusere rekkevidden, som for alle typer trådløse enheter.

Hvis du har sansen for å administrere alarmsystemet selv, kan du sjekke ut denne nettsiden til Yale. Dette er et system som er spesielt utviklet for Yale-komponenter, inkludert Yale Doorman i inngangsdøren.

Hvis du leser dette på en desktop, kan du leke litt med funksjonene i Yale boligsikring på denne siden.

Øystein Nesse's photo

Kontaktperson: Øystein Nesse

Øystein kartlegger markeder, bygger produkt-, kunde- og konkurrentkompetanse, kjører kurs og utarbeider teknisk dokumentasjon. I tillegg bistår han salgsapparatet. Bred erfaringsbakgrunn som IT-/automasjonsingeniør innen Scada-systemer og industriell datakommunikasjon, samt operativ virksomhet og ledelse innen salg og marked på elektronikk, industri, energi og infrastruktur. Utdannet Master of Technology (M.Tech.), Cybernetics and Industrial IT ved Høgskolen i Telemark.