Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Hva slags elektroniske dørlåser kan jeg velge mellom?

13. september 2019

Yale Doorman

Når du skal velge blant de elektroniske dørlåsene som finnes på markedet, er det mange faktorer du kan ta med i vurderingen. Her bør egenskapene til produktet være avgjørende. La oss se på hva som skiller de ulike låsene fra hverandre.

Ett grep du kan ta er å sjekke hvordan låsens egenskaper vil påvirke hverdagen din. Da blir det lettere å skille låsene fra hverandre og lettere å avgjøre hvilken elektronisk lås som passer best for deg.

Forsikringsgodkjenning

I dag finnes det bare én forsikringsgodkjent elektronisk dørlås designet for det private markedet i Norge.

Forsikringsgodkjenning er et kvalitetsstempel som utstedes av FG Skadeteknikk (tidligere Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd) og er et bevis på at produktet tilfredsstiller både kvalitet og funksjonalitet i henhold til FGs spesifikasjoner. Det er helheten i produktet som gir forsikringsgodkjenningen.

Her er en snarvei til det du trenger å vite om elektronisk dørlås.

Nøkkel, kode eller en kombinasjon?

Hvis du kjenner til problemet med nøkler som forsvinner, er det lett å se fordelen med en elektronisk kodelås. Velger du en elektronisk dørlås med kode, kan du kvitte deg med den tradisjonelle nøkkelen. Enkelte løsninger gir deg muligheten til å velge om du i tillegg til kode vil ha en såkalt nøkkelbrikke. Da kan du låse opp inngangsdøra di med nøkkelbrikken eller ved å trykke en kode på låsens tastatur.

Det er også mulig å kombinere disse to alternativene, slik at man må fremvise nøkkelbrikken og i tillegg oppgi en tilknyttet kode. Dette blir samme prinsipp som med bankkortet og PIN-koden din. Løsningen med nøkkelbrikke med PIN-kode anbefaler vi for de som er redd for at en adgangskode alene kan bli allemannseie for vennegjengen til poden. Hvis en elektronisk nøkkelbrikke forsvinner, kan du deaktivere den. Det er også enkelt å bytte ut adgangskoden når du selv ønsker det, samt dele ut midlertidige koder.

Det er flere ulike løsninger på display og måter å låse opp døra på med elektronisk dørlås:

Noen modeller kommer eksempelvis med et display som lar deg låse opp ved hjelp av biometrisk teknologi, mens andre har display med et touchpanel hvor du taster koden.

Med det klimaet vi har i Norge, kan det være en fordel at displayet har fysiske knapper. Deler av året har vi hansker på, og da er det lettere å betjene låsen når det er en knapp å trykke på. Pass også på at tallene ikke er trykket på knappens overflate. Over tid kan dette slites vekk, og da er det lett for uvedkommende å se hvilke knapper som er mest brukt.  

Praktisk utforming

Enkelte låser kommer med et deksel foran fingeravtrykksleseren og knappepanelet på låsen. Dette betyr at du må dra dekselet opp og ned hver gang du skal betjene låsen. Direkte tilgang til låsens betjeningspanel vil være både mer praktisk og tidsbesparende.

Et annet praktisk aspekt som må tas med i vurderingen er hvor enkel og intuitiv låsen er å konfigurere og programmere. Det mest vanlige er å trykke sekvenser av tall og "kråketegn" og få tilbakemelding med lys og lyd på om programmeringen ble vellykket. Det er kun én lås på markedet i dag som gir deg tilbakemelding via tale. Dette gjør programmeringen og tilpasningen svært enkel og oversiktlig.

Tilbakemelding via tale er praktisk når låsen settes opp første gang, men du vil også ha glede av denne funksjonen i løpende bruk og vedlikehold.

Kan jeg bruke nøkkel dersom batteriene skulle gå tomme?

Noen modeller har en innebygget reserveløsning med mekanisk nøkkel i tillegg til de elektroniske åpningsmediene. Dette kan i utgangspunktet høres smart ut, men trenger ikke være særlig praktisk når det kommer til stykket.

Dersom en fysisk nøkkel er måten å nødåpne låsen på betyr dette at du – og de øvrige brukerne av eiendommen din -  til enhver tid må ha kontroll på denne nøkkelen. I praksis betyr dette at denne nødnøkkelen til enhver tid må være tilgjengelig for alle som benytter låsen. 

Andre modeller har batteripoler på den utvendige delen av låsen for tilførsel av nødstrøm. Nødåpning skjer da vet at en helt enkelt holder et standard 9V batteri (et typisk "røykvarslerbatteri") mot disse polene. Dette tilfører låsen strøm, og du kan betjene den som normalt. Slike batterier er enkelt å få tak i, du kan kjøpe dem både i dagligvarebutikker og på bensinstasjoner.

Integrasjon med andre systemer

Når man designer og produserer en elektronisk lås, må man velge om den skal kunne integreres med andre systemer eller ikke. Dette kan eksempelvis være boligalarm eller såkalte smarthus-systemer som betjenes med egne applikasjoner på smarttelefonen.

Enkelte produsenter har en filosofi om at hvem som helst skal kunne kommunisere med den elektroniske låsen deres. I slike tilfeller vil ikke produsenten ha kontroll på hvem som faktisk velger å integrere låsen inn i sine styresystemer. Hvor sikkert og stabilt er styresystemet? Blir det lagt opp støtte for alle låsens innebygde egenskaper?

Slike ting er avgjørende for at låssystemet ditt fungerer optimalt. Minuset med en mer selektiv integrasjonstankegang er at du ikke har like stor fleksibilitet når du skal velge styresystem. Samtidig blir du neppe fornøyd dersom låsen ikke er tilrettelagt på en fullverdig måte.

Sørg derfor for å velge et system fra en av partnerne som låsprodusenten har en formell avtale med.

  • Er dette seriøse og velkjente aktører som dekker alle låsens innebygde fasiliteter og muligheter for deg som forbruker?
  • Hva med appene - er de intuitive, velkonstruerte og sikret mot hacking?
  • Husk også å sjekke ut hvilken fleksibilitet du har med tanke på å integrere flere finesser, som alarm og andre intelligente komponenter.

Fartstid i bransjen

En annen faktor som skiller låsene fra hverandre, er hvor lenge produsenten har laget låser. Å produsere dørlåser er en komplisert prosess som i tillegg til kunnskap og erfaring også krever utprøving og testing.

Du har nok hørt det mange ganger før, men det gjelder også her: Du får som regel det du betaler for. Den kompetansen som kreves for å konstruere en sikker og solid lås er ganske betydelig. Ved å velge en produsent som har vært lenge i bransjen, er det mer sannsynlig at du ender opp med et velutviklet og velutprøvd produkt.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.