Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Hva koster det å bytte til elektronisk dørlås?

6. februar 2018

Hva koster det å bytte til elektronisk dørlås?

Mange syns det virker fristende å oppgradere til elektronisk dørlås hjemme. Å låse opp med kode eller brikke gir en enklere hverdag uten nøkler på avveie. Hva slags kostnader er det snakk om, og skal du montere selv eller sette det bort til fagfolk?

Vi har ulike holdninger til å gå løs på et monteringssett med et utall ukjente deler, batterier og et par ledninger. Noen bobler over av nysgjerrighet og kan ikke vente med å gå i gang på egen hånd. Andre kvier seg eller avfeier det fullstendig.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Sett bort jobben

For den siste gruppen er alternativet å sette det bort til fagfolk. Da må du naturlig nok legge inn en ekstra kostnad til låsesmeden for jobben, men det er ikke snakk om ekstreme beløp. Hvis du uansett har planer om å bytte lås, er det minimal forskjell på kostnadene.

En elektronisk lås og et komplett mekanisk FG-godkjent låssett skiller ikke mye i pris, og monteringskostnadene er ganske like.

Med fagfolk på jobben, vet du at den elektroniske dørlåsen blir montert på optimalt vis. Og du har noen å kontakte ved spørsmål eller misnøye.

Du finner trolig alt du vil vite om elektroniske dørlåser på denne temasiden.

Bytte bolig

Et alternativ er kun å bytte ut deler av eksisterende lås. Med ny låssylinder får du igjen kontroll på hvem som har tilgang til boligen. Dette er svært aktuelt ved overtakelse av bruktbolig.

Det samme gjelder for dem som føler at grensen er nådd for hvor mange nøkler som er på avveie i lokale grøftekanter, hos bekjente, håndverkere og vanningsvakter i feriene.

Dette er rimeligere, men du skal være klar over at låskassen i døren og dørhåndtakene mest sannsynlig har "mange år i felt" og bærer preg av dette - både estetisk og funksjonsmessig.

Selvgjort

Inngangsbilletten for en elektronisk dørlås kan krympes litt ved å ta monteringen selv. Du trenger skrujern, avbitertang eller baufil og eventuelt hammer og hoggjern hvis du mot formodning må utvide plassen til låskassen. I tillegg er det greit med litt innsatsvilje og en porsjon tålmodighet.

Nye funksjoner

Hvis du har kommet så langt i vurderingene at du ser på pris og montering, har du sannsynligvis fått med deg hvilke funksjoner som finnes. I tilfelle du ikke er kommet så langt, nevner jeg noen:

  • Du kan betjene låsen med kode, brikke eller app
  • Du slipper å bekymre deg for husnøkler på avveie
  • Du kan sjekke status på låsen via smarttelefonen
  • Hver av beboerne/familiemedlemmene kan ha hver sin kode
  • Du kan låse inn folk med mobilen selv om du ikke er hjemme
  • Håndverkeren kan selv låse seg inn med en egen midlertidig kode

Adgangskontroll

Vi snakker jo om en form for adgangskontroll i egen bolig, og det gir en langt større trygghetsfølelse. Og så er det ganske kult med en ny dings i huset.

Du kan med fordel undersøke om den elektroniske dørlåsen du vurderer er FG-godkjent. Det er et kvalitetsstempel som borger for at produktet har vært igjennom både fysiske og funksjonelle tester.

Låsen verner både hjemmet ditt og dere som bor der, så det er ganske rasjonelt å finne et produkt som er til å stole på. Da vil jeg anbefale en lås som leveres av en anerkjent leverandør og gjennom en distributør som har vært på markedet en stund. Det gir større trygghet for at du får en løsning som duger.

Du kan jo ta en prat med låsesmeden og sjekke hva han eller hun har å by på av pakker med elektronisk dørlås inkludert montering. Eller ta gjerne en runde med en oppegående faghandel hvis du vil ta jobben selv.

Lykke til!

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.