Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Hva er et komplett boligalarmsystem uten abonnement?

19. februar 2020

Den elektroniske dørlåsen Yale Doorman er en sentral komponent i Yale boligsikring.Har du vurdert å kjøre boligsikringen helt i egen regi? Det er utviklet en fullintegrert løsning med elektronisk dørlås og alarm som er det vi kan kalle fullintegrert. Jeg har selv testet det og gjort noen erfaringer.

Som så mange andre har jeg i flere år benyttet meg av boligalarm med abonnement - en alarmtjeneste der en ekstern leverandør har sørget for infrastrukturen og tatt imot varsler ved utløst alarm. Nå har jeg valgt en annen løsning som går ut på at huseier selv har ansvaret for å følge opp hvis noe skjer.

Å kalle det for et smarthussystem er vel å overdrive, men i denne løsningen er alle sikkerhetselementer knyttet sammen. Alt fra dørlås og bevegelsessensorer til brannvarsler og boligalarm er fullstendig integrert.

Les også: Huset med 8 elektroniske dørlåser

Smart hub

La oss ta det litt systematisk:

Utgangspunktet er en elektronisk dørlås som kommuniserer med en smart hub – det vil si en kommunikasjonssentral. Den har jeg montert diskret på veggen ved siden av ruteren, og de to er koblet sammen med en nettverkskabel. På den måten har den elektroniske dørlåsen en sikker forbindelse til internett, og jeg kan styre låsen med en mobilapp.

Mange er allerede kjent med funksjonen der en app hjelper deg å fjernåpne låsen hvis du skal låse inn en håndverker. Eller du kan låse døren hvis minstemann glemte det på vei til skolen. All bruk blir logget, og du kan få pushmeldinger om aktivitetene.

Det nye og spennende her, etter min subjektive oppfatning, er å koble på et selvbetjent alarmsystem. Jeg nevnte hub-en. Den er det digitale hjertet i et slikt system og kan også kommunisere med egne alarmsensorer for brann og innbrudd.

I praksis handler det om å koble på bevegelsessensor, dør- og vinduskontakter, røykvarsler og kamera i det omfang du finner nødvendig. Alle kommuniserer trådløst med hub-en.

Yale Home hub og mobilapp spiller sammen i en komplett boligsikring uten abonnement.Selvbetjent

Her er det to ting jeg synes er ganske så praktisk:

I det daglige kan du aktivere boligalarmen samtidig som du låser døren når du forlater huset. Når du kommer hjem, låser du opp med å taste koden. Da blir samtidig alarmen deaktivert. For meg betyr det én kode mindre å måtte huske og bruke. Ganske digg. I tillegg er det mulig å betjene alarmfunksjonene i mobilappen.

Og da er vi over på det andre poenget: Det selvbetjente alarmsystemet.

Hvis det går en alarm fra røykvarsler eller dørsensor, går det et varsel til mobilen med beskjed om hva slags alarm som er utløst. Tidligere gikk dette varselet til en tjenesteleverandør som deretter tok kontakt.

Med en slik selvbetjent løsning kan du selv avgjøre hva slags tiltak som er nødvendig. Er det noen hjemme som kan sjekke om det er grunnlag for brannvarslingen?

Se også temasiden om Yale.

Nabohjelp

På reise kan du alliere deg med en nabo som har oppsyn med huset og kan sjekke om det faktisk dreier seg om et innbrudd. Hvis det er behov for å slippe noen inn for å kontrollere, kan du fjernåpne låsen med mobilen.

Du ber selvsagt ikke naboen om å stanse eventuelle innbruddstyver, men varsler politiet. Hvis flere i nabolaget benytter en slik selvbetjent løsning, kan dere samarbeide og ha oppsyn for hverandre.

Skallsikring

Min erfaring med dette integrerte systemet er så langt god.

  • Den elektroniske dørlåsen sammen med dør- og vinduskontakter gir en god skallsikring.
  • Bevegelsessensor, røykvarslere og kameraer sørger for intern sikring.
  • Og jeg har oversikt over det hele i mobilappen. Det er som en digital forlengelse av alle sansene.

Kort sagt føler jeg at dette gir vel så god trygghet som en tradisjonell alarmtjeneste, og i tillegg slipper jeg faste månedsutgifter.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

 

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.