Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Har du sjekket om det er elektronisk dørlås i den nye leiligheten?

19. desember 2017

Elektronisk dørlås i den nye leiligheten

Du var helt sikkert nøye med å undersøke at bad, kjøkken og det meste annet var på stell da du kjøpte ny leilighet. Sjekket at dørlåsene ikke har gått ut på dato?

Boligkjøp er normalt den største investeringen vi gjør som privatpersoner. Og er du i ferd med å anskaffe helt ny leilighet, kan jeg tenke meg at du er ganske engasjert i at interiørdetaljene for kjøkken, bad, belysning og oppvarming ikke bare skal se bra ut.

Slike detaljer skal fungere og gjerne ha smarte og moderne løsninger. Tenker du på samme måte når det gjelder låsene i boligen?

Last ned inspirasjon: Uimotståelige fordeler med elektronisk dørlås

Budsjettløsning

Du er ikke alene om å hoppe over den biten. Jeg opplever at folk flest engasjerer seg i valg av fliser, gulv og energiøkonomiske og smarte løsninger på kjøkken, i stue og på bad. Her strekker utbygger seg et stykke for å gi boligkjøperen det de vil ha.

Der du ikke kommer med ønsker, må du være forberedt på at utbygger prøver å hente inn litt på budsjettet. Lås og sikkerhet kan være et eksempel. Vi skal ikke klandre utbyggerne for dette. Deres oppgave er å levere boliger som folk er fornøyd med. Og det er helst de tradisjonelle interiørdetaljene vi legger vekt på.

Nettopp derfor kan det være smart å sjekke låsene i den nye boligen. Snakker vi steinalderløsninger, eller er den faktisk utstyrt med elektronisk dørlås og dermed moderne adgangskontroll?

Les også: Adgangskontroll hjemme

Variasjoner

Hvorfor skal du bry deg med dette? En lås er vel en lås? Rent mekanisk er dette riktig. Du dreier nøkkelen i sylinderen, og døren er låst. Men det finnes mange ulike kvaliteter på slike låser, fra de enkleste utgavene til solide patenterte låser med systemnøkkel som kan brukes til mange ulike låser.

Og med slike variasjoner i kvalitet, er det naturlig nok også variasjoner i sikkerheten.

  • Enkle låser til en billig penge er ikke så sikre mot innbrudd. Og det er ganske enkelt å få laget kopier av nøkkelen.
  • Nøkler til en patentert lås kan kun kopieres hos en låsesmed, og du må dokumentere et faktisk eierskap til den aktuelle låsen.

Les mer: Bytte lås hva skal jeg velge?

Enklere hverdag

Neste skritt er å tenke både sikkerhet, adgangskontroll og en enklere hverdag. Da snakker vi om at leiligheten utstyres med elektroniske dørlåser, gjerne både på inngangsdør og balkongdør. Og en god elektronisk dørlås kan integreres med boligalarmen, slik at alarmen aktiveres samtidig som du låser døren - om omvendt.

Elektroniske dørlåser finnes i en rekke varianter. Det er imidlertid noen få som stikker seg ut med kvaliteter som gir en enklere hverdag. Du bør kunne åpne døren med en pinkode i stedet for nøkkel. Da slipper du å tenke på hvor nøklene er eller bekymre deg hvis du mister en nøkkel til boligen.

En trådløs brikke er også praktisk å åpne med hvis du ikke har sansen for tallkoder. Du bare holder brikken foran låsen, så låser du opp eller igjen.

Smarttelefonen

Har du sansen for litt ekstra funksjoner, finnes det elektroniske dørlåser som også kan betjenes med en app på smarttelefonen. Da har du kontroll på om døren er låst eller ikke - selv om du ikke er hjemme. Har du barn som kommer hjem alene på ettermiddagen, vil du kunne få et varsel når de låser seg inn.

Og tenk deg hvis det er en mangel på det nye kjøkkenet og en rørlegger må inn og fikse dette som en garantisak. Da er det greit å kunne gå på jobb som vanlig og slippe inn rørleggeren ved å fjernstyre den elektroniske dørlåsen med appen på mobilen.

Praktisk og moderne

Poenget mitt er at det finnes en rekke praktiske løsninger for adgangskontroll som en moderne leilighet bør ha. Du kan nok ikke forvente at utbygger legger sånt inn i boligpakken uten videre, men dere kommer helt sikkert til enighet hvis du først bringer det på bane.

Når du investerer i en ny bolig, bør vel også sikkerheten være på høyde med de øvrige moderne løsningene?

Gratis infografikk: Uimoståelige fordeler med elektronisk lås Last ned nå

Øystein Nesse's photo

Kontaktperson: Øystein Nesse

Øystein kartlegger markeder, bygger produkt-, kunde- og konkurrentkompetanse, kjører kurs og utarbeider teknisk dokumentasjon. I tillegg bistår han salgsapparatet. Bred erfaringsbakgrunn som IT-/automasjonsingeniør innen Scada-systemer og industriell datakommunikasjon, samt operativ virksomhet og ledelse innen salg og marked på elektronikk, industri, energi og infrastruktur. Utdannet Master of Technology (M.Tech.), Cybernetics and Industrial IT ved Høgskolen i Telemark.