Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Elektronisk dørlås: Hvem kan koden din?

6. mars 2018

Elektronisk dørlås - Hvem kan koden din

Med montering av elektronisk dørlås kan gi behov for å lære sikkerhet og håndtering av nøkler på en ny måte.

En vesentlig grunn til å bytte ut den gamle dørlåsen er usikkerhet om den faktiske sikkerheten. Overtar du en bruktbolig, er det ikke dumt å tenke på hvem som kan ha tilgang til hjemmet vårt.

Ukjent sikkerhet

Noen bekjente fortalte nettopp dette: Noen måneder etter innflytting tenkte de stadig mer på at både slektninger og venner av forrige eier med stor sannsynlighet har kopier av nøklene til huset. Boligen er renovert over flere år, så de vet heller ikke hvor mange håndverkere som har fått sin egen nøkkel. Ytterdøren og et par vinduer var vel det eneste som stod igjen på bli ny-listen.

Uten å mistenkeliggjøre noen av de nevnte, fant de ut at det var på høy tid å oppgradere sikkerheten.

Det var minst 30 år siden huset fikk ny lås. Døren måtte uansett skiftes, så de valgte å bestille en pakkeløsning med elektronisk dørlås montert.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Kodene

Familien gikk for en elektronisk lås som kan betjenes med både kode, en app på mobilen og en brikke som kommuniserer trådløst med låsen. Når de først skulle kvitte seg med nøklene, var det enkleste å slå en kode eller vise en brikke kombinert med koden. De kan ha blitt påvirket av mine argumenter om en enklere hverdag uten ordinære nøkler...

Nabolaget til de forholdsvis ferske huseierne er av den trivelige sorten som vanner planter og tar inn posten for den andre i ferietiden. Her får den nærmeste naboen en midlertidig kode til den elektroniske dørlåsen når huset skal passes.

Det er også på planen med noen grep fra en rørlegger, og da er det jo praktisk at de slipper å låne ut nøkkel eller være hjemme for å slippe ham inn.

Et sentralt tips som også du kan ha nytte av:
Ikke del koden du selv bruker til daglig. En god elektronisk dørlås har en løsning for å opprette nye midlertidige koder. På den måten får både den snille naboen og rørleggeren egne koder ved behov.

Se alt om elektronisk dørlås på vår temaside.

Slette nøklene

Med hyppig utdeling av nye koder, vil det etter hvert vil det bli en del personer som kan taste seg adgang til en bolig med elektronisk dørlås - og det er egentlig ikke helt greit. Det blir som før, da man ikke hadde oversikt over hvem som hadde nøkler til den mekaniske låsen.

Heldigvis er det enkelt å fikse slike vesentlige detaljer. Etter ferien annulleres naboens brukerkode. Når rørleggeren er ferdig, slettes også den koden. Da har man kontroll.

Det er ikke snakk om ekstreme sikkerhetsbehov, men det er greit å ha orden på hvem som har tilgang til sin egen dør.

Mange koder

De forholdsvis ferske huseierne i omgangskretsen min var litt skeptisk til å skulle huske enda flere koder, i tillegge til nettbank, bankkort, sim-kort, den elektroniske låsen på jobb og treningssenter.

Av en eller annen grunn var det ikke noen utfordring å få koden til døren hjemme til å sette seg. Det skyldes nok hvor nødvendig det er å kunne åpne sin egen dør - og kanskje begeistringen over nyanskaffelsen.

Les også: Derfor bør du vurdere elektronisk dørlås

Gjør det vanskelig

Et par ganger stopper det opp - sånt skjer jo. Da er trikset å relatere tallene til noe annet du kjenner godt, som et navn eller en strofe fra en låt. Så lenge tallene er tilfeldige og kan memoreres på en slik måte, er koden sikker og «trygt lagret».

Det du ikke bør gjøre, er å satse på noe som er enkelt å huske på tastaturet. Med en kode som 000000 eller 123456 kan uvedkommende gjette seg vei inn i boligen din.

Den trådløse brikken er også praktisk å bruke til daglig. Den blir som en fysisk erstatning for en vanlig nøkkel, men med en stor forskjell: Hvis du mister den, er det bare å slette den fra systemet. Da ligger den ikke på ukjent sted som en mulig risiko for at uvedkommende tar seg inn.

Opplæring

En elektronisk dørlås krever nok litt opplæring av alle der hjemme. Dere må tenke sikkerhet på en litt ny måte. Samtidig er det som før: Deling av kodene er som å gi bort nøkler til alle og enhver. Det gjør du jo ikke…

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.