Yalebloggen logo NY 2020

Få med deg siste nytt!

Abonner på Yalebloggen

Dette huset er utstyrt med 8 Yale Doorman elektroniske dørlåser

20. november 2019

Huseier og arkitekt Henning Kongshavn Frønsdal har selv designet Villa Sval, her ved en av de mange ytterdørene med Yale Doorman-lås.Familien i Bergen må låse over alt hver kveld, men slipper å sjekke dørene.

Med svalganger rundt hele fasaden er Villa Sval blitt et kjent landemerke for mange i Bergens-traktene. Arkitekt Henning Kongshavn Frønsdal har selv tegnet og prosjektert huset som rommer familien på fire, og det ligger bevisste valg bak designet som krever elektroniske dørlåser over alt.

— Huset har ingen ganger som forbinder rommene innendørs. Derimot har vi adkomst til alle deler av huset fra svalgangen, og der har vi valgt elektroniske låser hele veien, forklarer Henning. Totalt er det fem innganger som i realiteten er ytterdører, og alle har hver sin Yale Doorman.

Huset står på påler, og under huset henger et teknisk rom med ytterligere en slik elektronisk dørlås.

— Vi flyttet inn i 2014, og i etterkant har vi bygget et par boder som sikres med samme type lås, sier arkitekten. Dermed er det totalt åtte Yale Doorman i Villa Sval. Og det kommer trolig flere etter hvert som nye rom og lagringsplassen skal utvides under hovedetasjen.

Låser med mobilen

Det ligger praktiske årsaker bak valget av dørlås.

— Vi bruker svalgangen hele året, så flere av dørene står ulåst. Og teknisk rom og boder brukes hele tiden. Når kvelden kommer er det ikke enkelt å ha oversikt over om den enkelte dør er låst eller ikke, medgir Henning.

Derfor bruker han en mobil-app til å betjene de elektroniske dørlåsene.

— En av oss voksne tar en låserunde med mobilen. Hvis en dør ikke er låst, vises det på skjermen. Og vi kan låse den med mobilen. Dette var en av egenskapene vi så etter – det skulle være noe mer enn enkeltstående kodelåser, sier han.

Svart utgave av Yale Doorman elektronisk dørlås.

Svart design

Villa Sval er et bygg med særpreg, og det ligger en bevisst filosofi bak stil og byggemetode: Vegger, tak, gulv og vinduer er dimensjonert for å gi et passivhus, der veggene er isolert med trefiber. Og det er ikke noe overforbruk eller sløsing. Her er hver eneste materialbit utnyttet til fulle. For eksempel er trekasser fra transport under byggingen gjenbrukt som materialer i trappen opp til takterrassen.

Og valget av Yale Doorman henger sammen med at huset er bygget for å vare lenge uten stadig vedlikehold og utbedringer. Fasaden består av vedlikeholdsfritt kebony, og en rekke interiørdetaljer er i svart utførelse.

— Vi er opptatt av en helhetlig estetikk, og stikkontakter, lysbrytere og lokk til uttak for sentralstøvsuger er svarte. Dersom slike detaljer leveres i hvit utførelse, gulner de over tid og fører til at huset får ett slitt preg. Det svarte holder seg, og da reduserer vi vedlikehold og nyanskaffelser, forklarer Frønsdal.

— Derfor valgte vi også svartlakkerte Yale Doorman-låser, som står i stil og som vi forventer en viss levetid på. Det samme gjelder dørlukkerne, sier huseieren.

Assa Abloy dørlukker i svart utførelse.

Solid dørlukker

Dørlukkerne er et kapittel for seg. Dette er en mekanisk løsning som lukker døren i en jevn bevegelse. Hver dør består i hovedsak av glass omgitt av en smal ramme. Passivhus-dimensjoner betyr tre lag med glass, og det er tungt – mellom 90 og 100 kilo pr. dørblad.

— Med dører på gløtt langs svalgangen var vi redde for at vinden skulle få tak og forårsake ødeleggelser eller at små barn skulle skade seg. Vi erfarte konsekvensene under bygging, da en håndverker glemte å lukke en dør. Vinden tok tak, og døren ble slått i stykker. Bare hengselsiden sto igjen, forteller Henning.

Han har enda en dørlås av typen Yale Doorman, og den står i kontordøren noen kilometer unna.

— Ønskedrømmen er å få denne registrert inn på den samme mobil-appen som låsene hjemme, påpeker Frønsdal.

Monterer selv

Antall låser øker stadig, og flere av dem er montert av fagfolk. Huseieren har imidlertid testet sine DIY-evner.

—Jeg har selv satt inn et par i boddørene, og det har gått greit. Jeg er som andre menn: Leser ikke bruksanvisningen, men går løs på jobben. Løsningen for min del var å få hjelp av en grundig monteringsvideo for Yale Doorman.

Disse låsene har en rekke funksjoner. Du kan tildele egne koder til 10 brukere, åpne døren med en brikke eller ved hjelp av appen på smarttelefonen. Appen åpner også for pushmeldinger når noen låser seg inn eller ut.

Se også temasiden med alt du trenger å vite om elektronisk dørlås.

Villa SvalLåser opp for håndverker

— I dag benytter vi bare koder, mens brikkene ligger urørt. Det fungerer utmerket, selv for de minste. Barna har jo aldri brukt noe annet enn denne typen lås og opplever en mekanisk nøkkel som noe fremmed. Og de har aldri glemt koden sin, påpeker familiefaren.

— Pushmeldinger benytter vi ikke i dag, men det kan jo være at vi ser et behov for den funksjonen senere.

I tillegg til den digitale låsrunden hver kveld, er appen nyttig for gjester og håndverkere. En venn som ofte kommer på besøk utenbys fra har sin egen kode. Og håndverkere tildeles en midlertidig kode for å låse seg inn og utføre jobben.

— Men hvis det er en håndverker vi ikke kjenner så godt, nøyer vi oss med å fjernåpne døren med mobilen, sier Henning.

Trådløst

Etter noen år med Yale Doorman har familien gjort seg noen erfaringer. Låsene er online for å kunne betjenes med mobilapp og kommuniserer trådløst med en hjemmesentral. Dette er en kommunikasjonsenhet koblet til bredbåndsruteren.

— Huset er bygget i massivt tre, og det viser seg at det tykke treverket bremser signalene noe. Derfor må vi ha to kommunikasjonsenheter som samarbeider for at alle låsene skal være tilgjengelig på mobilen. Vi får dermed alle enhetene inn på en og samme app, forklarer huseieren.

Huseier og arkitekt Henning Kongshavn Frønsdal har selv designet Villa Sval. Her ved en av de mange ytterdørene med Yale Doorman-lås.

Tåler hardt klima

Yale Doorman må ha batterier for å fungere.

— Jeg vil ikke påstå at de må skiftes ofte, men det hender jo. Det betyr bare at vi må ha en eske med batterier for hånden. Naturlig nok er det de låsene vi benytter mest som bruker mest batteri, sier Frønsdal.

Samtidig er det disse låsene som holder seg penest.

— Vi bor 100 meter fra sjøen i et miljø med mye salt i luften. For ikke å snakke om pollen. Og det er mye og hard vind, så låsene får kjørt seg. De meste brukte låsene får stadig gnidd vekk salt og støv, samtidig som fett fra hendene smitter av. Derfor holder de seg penest. Mindre brukte låser får et saltbelegg, og det kan være en påkjenning over tid. Vi passer imidlertid på å vaske og tørke av låsene samtidig med vindusvasken, poengterer arkitekten.

Henning Kongshavn Frønsdal har en tydelig hovedkonklusjon:

— Disse elektroniske låsene gjør jobben som de er satt til å gjøre.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne enkle testen

Håkon Lie's photo

Kontaktperson: Håkon Lie

Håkon jobber som produktsjef for Yale-produktene hos ASSA ABLOY Opening Solutions Norway. Hans ansvarsområde omfatter blant annet Yale Doorman og Yale Linus. Håkon er svært opptatt av det smarte hjemmet og har markedsbakgrunn og 15 års erfaring fra sikkerhetsbransjen.