Aptus tilbakerømning crStrever du som byggeleder eller eiendomsutvikler med å innfri kravet om tilbakerømning i boligkomplekser? Løsningen er nesten hyllevare.

Det er ikke rent sjelden vi får spørsmål om hvordan dørene inn til leilighetene i et boligprosjekt skal oppfylle kravene om tilbakerømning. Hvis du går for en moderne mekanisk lås til hver boenhet, er det jo løst av seg selv. Da må beboerne aktivt låse døren på vei ut.

Brukeren kan programmere en elektronisk dørlås til automatisk låsing, og det er ikke i tråd med kravene i en leilighetsdør: Ved brann må det være mulig å rømme tilbake i leiligheten hvis korridoren er fylt med røyk.

Elektronisk dørlås gjør byggprosjektet mer attraktivt for kjøperne, så det er ikke ideelt å droppe elektronikken. Og det er ikke nok å be beboerne om å låse manuelt. Derfor bør du finne en løsning som innfrir kravet om tilbakerømning. 

Gratis veiledning: Bli kontaktet av en fagressurs innen adgangskontroll

Tilbakerømning

Kort forklaring for deg som ikke er kjent med dette kravet:

Tek17 angir at en dør i eller til rømningsvei må ha et låssystem som gjør det mulig å vende tilbake til rommet man kom fra dersom rømningsveien skulle være blokkert. Hvis en beboer evakuerer leiligheten ved brann, men havner i en enda mer røykfylt gang, må det som tidligere nevnt være mulig å rømme tilbake til leiligheten.

Du kan velge å benytte både mekaniske og elektroniske låssystemer for å oppnå tilbakerømning. Kravene gjelder alle bygninger, uavhengig om det er en bolig, et sykehus eller et hotell. Dette er spesielt aktuelt i hotellbygg, hvor det blir løst ved at låsen på et gjesterom har en forsinket låsing.

Tek17

Det kan være litt vrient å finne frem i regelverket, men du finner detaljene hos Direktoratet for byggkvalitet (DIBK): Se Tek17 §11-13, avsnitt 7b og punkt 9 i preaksepterte ytelser under veiledningen.

Yale Doorman Hva skiller YDM fra

Modifisert Yale Doorman

I utgangspunktet er det smått med installasjoner som innfrir på kravet om tilbakerømning i boligkomplekser.

I adgangskontrollsystemet Aptus har vi imidlertid utviklet noe som fungerer: På gateplan er skallsikringen håndtert med kablet motorisert lås, mens Yale Doorman sørger for den interne skallsikringen av hver boenhet.

Denne elektroniske dørlåsen er utviklet for eneboliger og rekkehus med egen inngang, og huseier kan som kjent selv avgjøre om automatisk låsing skal benyttes eller ikke. I den modifiserte Aptus-varianten av Yale Doorman er denne funksjonen fjernet, og beboerne må fysisk låse døren når de går ut. Derfor tilfredsstiller den kravet om tilbakerømning.

Les også: Prosjektering av adgangskontroll i større boligkomplekser

Brannboks

Et annet spørsmål som dukker opp i forbindelse med brann og rømning, er at Yale Doorman ikke har en låssylinder. Dermed kan den ikke overstyres med en mekanisk nøkkel. Hver beboer har jo sin egen kode og brikke, så hva gjør brannmannskapene i en krisesituasjon når det ikke finnes en hovednøkkel å plassere i en nøkkelboks på utsiden?

I Aptus-systemet kan du utstede en hovedbrikke som åpner alle fellesdører og inntil 250 Yale Doorman-låser. Det vil si at du ved hver oppgang kan ha en brannboks med denne fellesbrikken som gir adgang til samtlige låser.

Faglig bistand

Det er ikke uvanlig at prosjektering av detaljene i et adgangskontrollsystem byr på litt hodebry. Ta gjerne kontakt med våre fagfolk:

Gratis veiledning: Bli kontaktet av en fagressurs innen adgangskontroll Klikk her ›