Tåler-adgangssystemet-norsk-klima.jpg

To tilsynelatende helt like adgangskontrollsystemer kan vise seg å ha totalt forskjellige egenskaper når de utsettes for et hardt norsk klima. Forklaringen ligger i temperaturtoleranse og kapslingsgrad, noe som er avgjørende når du skal anskaffe eller spesifisere sikring og adgangskontroll her til lands.

Jeg får mange spørsmål om hvordan vær- og klimaforhold påvirker valg av adgangssystem. Problemstillingene dreier seg om blant annet vind, værharde kyststrøk og temperaturforhold.

Null-toleranse i Skandinavia

Det enkleste svaret er å anskaffe systemer fra en skandinavisk produsent. På det norske markedet finnes leverandører fra Sør-Europa og andre verdensdeler. Her kan løsningene være merket med tålegrense ned til null grader. Det er ikke mye brukbart hos oss. Disse systemene tåler ikke vårt klima.

Hvis du nå tenker at mange av adgangssystemene som benyttes i Norge er produsert i nettopp de landene jeg nå nevnte, har du helt rett. Poenget er at dette handler om spesifikasjoner og design på det enkelte produkt.

Flere produsenter rundt om i verden fremstiller løsninger for skandinaviske leverandører, men da skjer det etter spesifikasjoner som er nødvendige her nord. Du skal se etter produktets IP-grad, også kalt kapslingsgrad - og temperaturtoleranse.

Mer om prosjektering av låssystemer og adgangskontroll på vår egen temaside.

IP-grad

I det store utvalget av adgangssystemer finnes det et spekter fra IP 47 til IP 68. I våre trakter er en tommelfingerregel for minstekrav utendørs IP 54, som betyr at produktet er støvtett og tåler vannsprut fra alle retninger. Den folkelige beskrivelsen av minstekravet til et adgangssystem er at det skal tåle vestlandsvær. IP 65 innebærer en helt vanntett løsning.

Nå snakker vi om utomhus-delene av løsningen. Der må du også være klar over at det finnes ulike kvaliteter av rustfritt stål. De enkleste løsningene vil etter hvert ruste.

Tenk på at landet preges av store variasjoner når du skal anskaffe ditt system - fra streng og tørr kulde på innlandet til fuktig salt luft ved kysten.

Les også: 5 vanlige prosjekteringstabber i dørmiljøer

Ute eller inne?

I tillegg er det vesentlig å vite om de enkelte komponenter i et system er konstruert for bruk ute eller inne. Den biten er det ganske enkelt å finne ut av: Hvis det ikke er angitt noen IP-grad, er det beregnet for innendørs bruk.

Når du skal plukke ut komponenter til adgangssystemet i et bygg, er det vanskelig å se på en kortleser om den er konstruert for å brukes ute eller inne. Sjekk IP-graden på utstyret som skal brukes utomhus, slik at du vet at det tåler de lokale forholdene som raser rundt veggene på din virksomhet.

Det kan virke forvirrende når to elektroniske låser er helt like, bortsett fra IP-grad og pris. Her kan du ha en ytterdel som tåler å stå ute, mens dørbladleseren på innedelen ikke har noen oppgitt IP-grad. Det innebærer at denne løsningen ikke kan benyttes på en ytterdør.

En sylinderleser kan virke aldri så robust og solid, men kan kun brukes på innerdører hvis den ikke har en oppgitt IP-grad.

Kunnskap

Du gjør klokt i å henvende deg til en profesjonell leverandør for å avklare slike kvaliteter når du skal anskaffe adgangssystem. Samtidig er det praktisk å ha en viss grunnleggende kunnskap om hvilke kriterier som skal oppfylles. Da står dere mer på likefot i arbeidet med å komme frem til de rette løsningene.

Gratis veiledning: Bli kontaktet av en fagressurs innen adgangskontroll Klikk her ›