Nøkkelfritt adgangssystem med adgangskontroll

Selv om et adgangssystem kalles nøkkelfritt, må brukerne ha et alternativ som beviser at akkurat de er autorisert til å låse opp. I dag finnes det utallige løsninger å velge mellom.

Å gå bort fra et helmekanisk låssystem gir deg muligheten til å kvitte deg med den tradisjonelle mekaniske nøkkelen. Adgangskontroll gjennom et elektronisk adgangssystem gir også en helt annen kontroll over sikkerheten i bygget enn du får med konvensjonelle patenterte låssystemer.

Ønsker du å gå litt i dybden på adgangskontroll, kan du laste ned vår e-guide: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem

I denne artikkelen får du et innblikk i noen av nøkkelalternativene som finnes i dag. Selv om disse systemene kalles nøkkelfrie, kommer vi ikke unna behovet for en brikke, kode eller andre løsninger. Det finnes en rekke alternativer til en vanlig mekanisk nøkkel:

Brikke

En plastkapsel med innebygget trådløs og kryptert kommunikasjon. Du aktiverer låsen ved å holde brikken over en kortleser.

Adgangskort

Dette er et plastkort med innebygget elektronikk for trådløs kryptert kommunikasjon med kortleseren. Adgangskortet kan ha en rekke ulike funksjoner, det kan for eksempel fungere som betalingskort i kantina i tillegg til å være elektronisk nøkkel.

Kode

Et adgangskort, personlig kode eller en kombinasjon kan erstatte den mekaniske nøkkelen dinKoden er en pinkode du taster inn for å låse opp. I næringsbygg brukes dette gjerne i kombinasjon med et adgangskortet som et ekstra sikkerhetstrinn.

I privatboliger er det mer utbredt å bruke kode alene for å aktivere den elektroniske dørlåsen.

Smarttelefon

Her kommuniserer lås og mobil trådløst ved hjelp av near field communication (NFC) eller blåtann via en app. Med NFC må mobilen holdes tett opp mot kortleseren på samme måte som om man bruker en brikke eller et adgangskort. Blåtann fungerer på noen meters avstand.

Det er også mulig å betjene den elektroniske dørlåsen over mobilnettet. Dette er en populær funksjon i løsninger for privatboliger.

Elektromekanisk nøkkel

En elektromekanisk nøkkel er en kombinasjonsløsning der en fysisk nøkkel settes i låssylinderen. Nøkkelen inneholder data som utveksles med låsen når nøkkelen settes i, og når en autorisert nøkkel blir gjenkjent, vil du høre en tone som bekrefter at brukeren kan vri om nøkkelen.

Uten autorisasjon lar ikke låsen seg åpne. Dette er spesielt egnet der du har behov for adgangskontroll i spredte lokasjoner.

Biometri

Biometriske løsninger skanner øyne, fingre eller andre kroppsdeler for å gjenkjenne og slippe inn autoriserte brukere. Dette er et område i stor utvikling, og vi ser stadig bedre løsninger. Fingeravtrykk og iris-skanning av øyet er mest utbredt.

TidsstyringBiometri som nøkkel

Dette er den eneste nøkkelfrie løsningen, men opptrer med to ulike modus: stengt eller låst. Døra står åpen i et angitt tidsrom, det kan være en butikks åpningstid eller den perioden hvor det er mest praktisk at hoveddøren til et kontorbygg er åpen.

Før og etter det angitte tidsrommet må brukerne benytte adgangskort eller annet nøkkelalternativ.

Fjernkontroll

Fjernstyrt aktivering av låsen er mest utbredt i garasjeanlegg, enten med en egen fjernkontroll eller en løsning som kan styres fra mobilen.

Les også: Hvor har du nytte av adgangskontroll?

Soner

Adgangskort er mest utbredt i adgangskontroll i næringsbygg, mens brikke og mobil er alternativer vi ofte finner i elektroniske dørlåser i boliger. Slike «nøkkelfrie» løsninger gir mer fleksibilitet enn mekaniske nøkler for både brukerne og systemeieren.

Med et rent mekanisk låssystem vil det fort bli mange nøkler å holde styr på, spesielt i bygg som har ulike sikkerhetssoner. Med et adgangskort glir dette smidigere, og du kan betjene adgangskontroll og alarm samtidig.

Er du interessert i en løsning med flere integrerte komponenter, kan du lese mer i denne artikkelen om integrert alarm- og adgangssystem

Fleksibel

Selv om man bruker begrepet nøkkelfri dørlås, så er den i realiteten ikke nøkkelfri. Du trenger alltid en eller annen måte å bevise identifikasjon eller autorisasjon for å låse opp. De alternative nøklene byr på flere funksjoner og er mer fleksible enn de mekaniske.

Ta gjerne en kikk på denne guiden for mer informasjon:

Gratis e-guide: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem Last ned nå

Dette blogginnlegget ble første gang publisert 20. februar 2018 og er senere revidert og oppdatert.