Integrert alarm- og adgangssystem.jpg

Brukerne av bygget ditt vil sette pris på at alarm- og adgangskontrollsystem betjenes i én operasjon. Derfor er brukervennlighet sentralt når du skal velge løsning, men se også på et par tekniske detaljer.

Integrert alarm- og adgangssystem innebærer at de to fungerer sammen. Brukerne må kunne nøye seg med å vise kortet og taste kode én gang når de låser seg inn på morgenkvisten.

Samtidig er det grenser for hvor enkelt det skal være å håndtere sikringen av bygget. Her er det regler og krav å forholde seg til.

Last ned e-guiden: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem

 

Brukervennlighet

Betjening av både alarm og elektronisk lås skal skje uten vanskeligheter i én operasjon. Da har du brukervennligheten på plass. I praksis betyr det at alarmen kobles ut når brukeren viser kortet og taster kode for å låse seg inn.

Motsatt aktiveres alarmen når sistemann låser seg ut.

Er adgangssystemet koblet sammen med en ekstern alarm eller tredjepartsløsning, kalles det ikke et integrert system, men adgangskontroll med alarmstyring.

Når du viser kortet og taster kode, sender adgangssystemet et signal til alarmsystemet om å skru av alarmen. Alarmsystemet sender et signal tilbake om at alarmen er skrudd av, og deretter åpner døren.

Se også vår temaside om lås- og adgangssystemer.

Mer forvaltning

Ulempen med denne løsningen er at to systemer må administreres atskilt fra hverandre, og det betyr merarbeid ved behov for endringer.

Ofte er ikke dette FG-godkjente løsninger fordi det vil være avansert å få det til. Det finnes også FG-godkjente versjoner, men merk deg at vi snakker om alarmstyring og ikke samhandling.

FG-godkjent

Er alarmsystemet fullintegrert, vil alt fungere uten å være avhengig av et signal fra et annet system.

Det vil være mye lettere og dele opp alarmen i flere soner og samtidig styre disse sonene ved hjelp av kortleserne. Årsaken er at alarm- og adgangssystem er samme system.

Her vil det være lettere å lage en FG-godkjent løsning som er brukervennlig. Et praktisk eksempel: Når du kommer om morgenen så skrur du kun av de sonene som du oppholder deg i. 

Slik tester du

Brukervennligheten gjelder også for de som forvalter systemet. Verken du eller andre med dette ansvaret er spesialister på området, men har denne administrasjonen som én av mange arbeidsoppgaver i hverdagen. Derfor må det være lett å forstå hvordan det hele fungerer og kan konfigureres.

En grei test er å ta en kikk på brukergrensesnittet.

  • Forstår du betjeningsmulighetene på skjermen?
  • Er det forholdsvis selvforklarende hvordan du skal bruke det?

Funker sammen

Et kontrollspørsmål er om alarm- og adgangssystemene snakker sammen. Litt fagterminologi er at de to må være integrert for å fungere sammen.

Sjekk også at adgangssystemet er av online-typen fordi hendelser må kunne rapporteres i sanntid. Derimot kan ikke et kombinert alarm- og adgangssystem uten videre være trådløst. Blant annet er det krav til at alarmdører må være kablet.

I prinsippet kan adgangssystemet i seg selv være trådløst, men i praksis benytter alarm og adgang samme kabel. Det er med andre ord ingen grunn til at du skal få montert ekstra trådløs infrastruktur.

Les også: Kablet eller trådløst adgangssystem?

Sikkerhet

FG-godkjenningen fra forsikringsselskapene betyr at visse regler og krav må overholdes. Et teknisk krav er såkalt «tverrkommunikasjon» som går over både nettverket og en RS485-basert forbindelse.

Vi snakker om redundans: Hvis den ene forbindelsen går ned, vil likevel den andre fungere. Hvis begge forbindelsene går ned, utløser det en alarm eller varsling.

Systemet kan frakobles utenfor alarmovervåket område med betjeningsenheten.

Integrert eller integrasjon?

Et kombinert system med både alarm og adgangskontroll gjør det enklere for brukerne å betjene sikkerheten. Forvaltningen bør også bli mindre omfattende. Hvor vellykket løsningen er, avhenger av hvor godt de to spiller sammen. Er det snakk om en nyanskaffelse, er det smart å gå for et ferdig integrert system.

Hva om du har et alarmsystem fra før og ønsker å integrere adgangssystem i ettertid? Det vil gå greit hvis det eksisterende har et åpent grensesnitt, som på norsk betyr at det kan kommunisere med nær sagt ethvert annet system.

For eksempel vil et adgangssystem med en SQL-database i bunnen kunne kommunisere greit med alarmsystemet du allerede har. Og ja, det gjelder også den andre veien, hvis det er adgangssystemet du vil utvide med alarm.

Ta en grundig prat med fagfolk på området før du gjør ditt valg.

Litt grunnleggende kunnskap om adgangssystemer kan du laste ned her:

Gratis e-guide: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem Last ned nå