Hva kjennetegner den beste leverandøren av adgangskontroll

En god leverandør av lås- og adgangssystemer i byggprosjektet gir deg mer enn bare materiellet som er bestilt. Den rette partneren bidrar med erfaring, kompetanse og innovative verktøy - og kan sikre deg som prosjektleder en stjerne i boka hos byggherre med en god serviceavtale.

Det er en omfattende prosess å finne den rette leverandøren av sikkerhetsløsninger i et bygg. En prosjektleder satser gjerne på et langvarig forhold med låsesmed eller elektroinstallatør når det først er gjort gode erfaringer.

Men jeg vil råde deg til ikke å gro fast i en slik relasjon. Dette er en bransje som hele tiden utvikler seg, så det er taktisk lurt å orientere seg om hva som skjer innenfor lås- og adgangssystemer.

Dele erfaring og kompetanse

Ett spørsmål du bør stille, er om leverandøren er i stand til å sette seg inn i behovet du som prosjektleder skal dekke i byggprosjektet.

Dette kommer gjennom lang fartstid med et spekter av erfaringer fra sikkerhetsbransjen. Da blir leverandøren i stand til å bidra med mer enn bare det som er bestilt av materiell. Jeg snakker om å dele kompetanse, komme med råd og gi grundig veiledning før og under levering.

Her snakker jeg om å sørge for at du holdes oppdatert på utviklingen av løsninger og regelverk.

Detaljer om lås og adgang i byggprosjekter på egen temaside.

Opplæring

Du kan med fordel sjekke om de har opplæring å by på, både for den som leder et prosjekt og den som tidligere i prosessen står for beskrivelsen.

Tenk også på de som skal drifte det ferdige bygget. Med opplæringen på plass, får de en smidigere overtakelse og en enklere forvaltning av systemet. Neida, dette er ikke en prosjektleders oppgave, men du får alt annet enn en ripe i lakken om du ser på helheten og lufter slike detaljer med byggherre.

Innovasjon

Sjekk om leverandørene henger med innenfor innovasjon. Det kan kreve en sterk aktør i ryggen - en storspiller som investerer i ny teknologi som implementeres i lås- og adgangssystemene.

Ett eksempel er å tenke sikkerhet utover låsing og adgangskontroll, som å integrere alarmfunksjoner i adgangssystemet. Jeg mener ikke at du skal jakte på den som ønsker å være pionér på alle nye funksjoner i alle nisjer, men finne en totalleverandør som henger med.

Digital import

De beste leverandørene stiller med prosjekteringsverktøy som forenkler både prosjekteringsarbeidet, oppføring/utbygging og drift. Et eksempel er Assa Abloy Opening Studios, der du kan importere komponenter fra Assa Abloy Opening Solutions Norway inn i Revit. Det betyr at du som prosjektleder får tilgang til all nødvendig dokumentasjon ved senere behov for endringer og utvidelser.

Vi kan illustrere funksjonen med at beskrivende ledd legger inn en standardpakke for eksempelvis en rømningsdør i et kontorbygg. Med datamusen drar hun døren fra AA Opening Studios over til Revit-modellen og slipper den direkte på plantegningen. Da er den ferdig beskrevet med alt tilbehør med priser, artikkelnummer og FDV-dokumentasjon med alle sertifikater.

I neste steg får du dokumentert alle dine byggdetaljer underveis i byggeprosessen og har dermed komplett dokumentasjon ved prosjektslutt.

Alternativet til pakkeløsningen er en tidkrevende oppgave, da arbeidet med å finne hengsler, låskasse og andre komponenter som passer til den konkrete adgangskontrollen vil være manuell.

Lokal

Med erfaring, kompetanse, innovative holdninger og en vilje til å dele alt dette med deg, kan du avslutte sjekklisten med å sile leverandørene som er tilgjengelig lokalt. En som har ressurser der byggprosjektet foregår gjør logistikken enklere. Her har Trioving Sikkerhetssenter et landsdekkende nettverk, og det er praktisk med tanke på å kunne ha en serviceavtale med en lokal partner.

Og det er jo en fordel om leverandøren av adgangssystemet også tar vedlikeholdet. Nå er det som nevnt ikke prosjektleders oppgave å inngå vedlikeholdsavtalen, men det gjør jobben lettere for byggherre i driftsfasen om du har en slik helhetstankegang i hodet. Det øker mulighet for en bedre leveranse og etterfølgende god drift, og det bidrar til et bedre renommé for både deg og entreprenøren.

Nå har du en sjekkliste som bør gjøre det litt enklere å vurdere alternative leverandører til lås- og adgangssystemer i prosjektet.

Lykke til!

Gratis sjekkliste: 9 ting å huske når du prosjekterer lås- og adgangssystem Last ned nå