Nøkkelfrie systemer sikre når strømmen går.jpg

Elektroniske låser i et adgangssystem skal fungere selv om strømmen faller ut. Det forutsetter imidlertid at du har orden på rutinene. Her får du vite hva som må være på plass.

Begrepet «nøkkelfrie systemer» er vel egentlig ikke helt korrekt. Det dreier seg om adgangssystem der brukerne betjener de elektroniske låsene med adgangskort og ikke en tradisjonell mekanisk nøkkel.

Adgangskontroll trenger strøm

Når vi har avklart det, kan vi gå løs på kjernebudskapet:

Adgangssystemet er avhengig av strøm og fungerer dårlig uten den energien. Derfor må slike løsninger ha reservestrøm i form av batteri-backup eller aggregat.

Med andre ord kan du trygt krysse av for «ja» på spørsmålet vi stiller i tittelen. Nøkkelfrie systemer er sikre ved strømbrudd fordi det er reservestrøm til å holde dem i gang.

På vår temaside kan du fordype deg i adgangskontroll og sikkerhet.

Serviceavtale 

Du kan likevel ikke belage deg på at backup-løsningen lever sitt eget evige liv etter installasjon. Her er det behov for en serviceavtale med en leverandør som har kompetanse på å vedlikeholde løsningen.

Batteriene må sjekkes og holdes vedlike for at de skal fungere etter hensikten. De er som levende organismer med begrenset levetid.

Derfor må de byttes ut med faste intervaller. Levetiden er angitt på batteriet, og den varierer fra to-tre til seks-syv år.

Spenning

Hvis et batteri blir stående lenge etter angitt utløp, vil det blir stadig dårligere. Spenningen synker, og da vil det ikke levere nødvendig strøm ved et utfall. Lar du helsen til batteriet forvitre, vil det ese ut og bli stadig større. Da vet du at batteriet er til null hjelp når det først gjelder. Det er ingen effekt å hente ut av et så slitent batteri.

Konsekvensen? Låsene virker ikke.

Derfor er det ekstremt viktig å ha en serviceavtale med leverandøren, som har ansvar for å følge opp intervallene for utskifting av batteribankene.

Les også: Sjekk om adgangssystemet tåler norsk klima

Nødaggregat

Du kan også notere deg at i et større bygg vil et nødaggregat kunne være et bedre alternativ enn mange batteribanker spredt rundt omkring. Også dette trenger ettersyn og må sjekkes med jevne mellomrom. Du må vite at det starter opp og gjør jobben hvis strømforsyningen svikter.

Uansett hva slags reservestrøm du velger, må du ha en serviceavtale på det nøkkelfrie systemet. Bare på den måten vil du være sikker på at adgangssystemet fungerer når strømmen går. Det samme gjelder systemer som nødlys og brannvarslingsanlegg.

Les også: Derfor er det smart med serviceavtale på dør og adgangssystem

Juridisk

I arbeidet med å etablere et adgangssystem med tilfredsstillende infrastruktur, vil du finne at det ikke foreligger formelle krav til batteri-backup på dette området. Dermed får det ingen juridiske konsekvenser om du slurver.

Det som er lovpålagt, er at låste dører skal åpne seg ved brann hvis strømmen forsvinner. Motsatt er det ingen krav om at du skal kunne låse deg inn eller ut elektronisk ved strømbrudd.

Men uansett må du ha en form for reservestrøm, etter som det er et forsikringskrav. I tillegg er et nytt regelverk for adgangssystemer på gang.

Gratis e-guide: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem Last ned nå