Enklere adgangssystemer i studentboliger.jpg

Tap av nøkler reduserer sikkerheten og drar opp kostnadene. La oss se litt på hvordan såkalt nøkkelfrie løsninger kan gjøre det både enklere og rimeligere.

Vi må sette hermetegn rundt «såkalt» nøkkelfrie løsninger etter som brukerne ikke kan gi helt slipp på nøklene. Når en mekanisk lås byttes ut med en elektronisk løsning, benyttes normalt et nøkkelkort i stedet for en konvensjonell mekanisk nøkkel.

Flere detaljer om slike systemer kan du laste ned i denne e-guiden

Økonomi

Du vet så altfor godt hva det innebærer av merarbeid når en leietaker melder inn tapt nøkkel. Et ikke alt for nytt hybelhus for studenter har gjerne et patentert låssystem. Hver leietaker har en nøkkel som passer til de dørene han eller hun benytter. Hvis - eller når - noen roter bort en slik systemnøkkel, må du bytte alle sylindre som nøkkelen passer til.

Du har jo ikke noe valg hvis sikkerheten skal opprettholdes. Alternativet er at uvedkommende kan prøve å ta seg inn på hybelen, i fellesarealer eller rote i beboernes postkasser.

Ta et dypdykk om sikkerhet på vår temaside.

Forvaltning 

Og det er en grunn til at flere utleie-foretak går over til elektroniske adgangssystemer. Blant annet har studentboliger flere steder i landet gått over til å benytte nøkkelkort i stedet for mekaniske nøkler.

Én gevinst er at et nøkkelkort ikke går tapt på samme måte. Nøkkelkortet er et plastkort med data som gir adgang der den enkelte bruker har behov. Når et kort går tapt, kan du slette kortet fra systemet. Dermed blir dataen verdiløs og nøkkelkortet ubrukelig. Da er det tilstrekkelig å utstede et nytt kort, noe som er rimeligere enn å skifte sylinder og bestille ny systemnøkkel.

Flere bruksområder

Nøkkelkortet har flere bruksområder. Det kan åpne postkassen, i tillegg til hybeldør og hoveddør. Sykkelboder og parkeringskjeller kan betjenes på samme måte. Flere steder brukes det som betalingsmiddel i fellesvaskeriet.

Teknologisk er det ikke noe i veien for at hybelhus og høyskole/universitet benytter de samme nøkkelkortene. Da kan de dele på kostnadene, og det blir enklere for dere som forvalter adgangssystemet. Og for studentene: De slipper ekstra kort for å betale printertjenester og kantinebesøk.

Helse

Noen studenter har et utvidet pleiebehov, for eksempel på grunn av funksjonshemming. De kan få et enklere hjelpeapparat rundt seg: Med et elektronisk adgangssystem får pleiere den adgangen de har behov for uten at en mekanisk systemnøkkel må bestilles og kvitteres ut.

Sikkerhet

En eldre hybel kan ennå ha en smekklås i døren. Et elektronisk system har bedre sikkerhetsbetingelser med tanke på brann og behov for tilbakerømming:

Tenk deg at brannalarmen går. En student hiver på seg jakken og stormer ut på gangen. Der er det tett røyk, men døren har smekket igjen bak henne. Eneste alternativet er å krype langs gulvet i et forsøk på å nå ytterdøren.

Det elektroniske systemet er utstyrt med en tilbakerømmingsfunksjon: Også denne døren låser seg automatisk, men med et minutts forsinkelse. Da kan beboeren snu og komme seg i sikkerhet tilbake på hybelen.

I en bedrift med elektronisk adgangssystem vil ansatte og gjester bli registrert i systemet. Dermed kan sikkerhetsansvarlig på kort tid få oversikt over hvor mange som må evakueres ved brann. I en studentbolig kommer personvernet inn i bildet, så du kan ikke føre logg over hvem som er hjemme og ikke.

Pakkeløsning

Her har jeg tatt sikte på å gi deg et innblikk i noen gevinster av et nøkkelfritt system i studentboliger, enten du forvalter bygget eller håndterer sikkerheten. Oppsummert:

  • Tapt nøkkel er enklere og rimeligere å erstatte
  • Sikkerheten opprettholdes selv om nøkler mistes
  • Bruksområdene for nøkkelkort blir stadig større
  • Økt brannsikkerhet

Denne kan være verdt å studere:

Gratis e-guide: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem Last ned nå