Smarttelefon som adgangskort i Smartair lås

En app i mobilen som erstatning for det tradisjonelle adgangskortet møter en del skeptiske holdninger hos både systemeiere og brukere, og foreløpig er slike løsninger lite utbredt. Stikkord er sikkerhet og batterikapasitet.

Hvis du har lekt med tanken om å se på mobilen som et alternativ til adgangskortet, er du ikke alene. Bare nesten. En undersøkelse i regi av Gartner fra 2017 viser kun noen få systemeiere har valgt en slik løsning. Årsaken til mager utbredelse ligger i både holdninger og praktiske sikkerhetsutfordringer, skal vi se.

NFC og blåtann

Teknologien fungerer. Brukeren får en adgangskort-app installert på smarttelefonen og bruker den på samme måte som det ordinære adgangskortet.

Autorisasjon gis kryptert over internett, og blåtannforbindelsen i mobilen kommuniserer med kortleseren. I dag benyttes den energisparende versjonen Bluetooth Low Energy (BLE).

Mer om drift av adgangssystemer er samlet på en egen temaside.

Enklere forvaltning

For deg som forvalter et elektronisk adgangssystem byr mobilvarianten på enklere rutiner når du slipper å ha tilgang til selve kortet for å endre tillatelser. Brukeren laster selv ned appen, og du gjør dine ting over nettet.

Et adgangskort i seg selv koster ikke stort ved utstedelse eller erstatning for tapt kort. Gevinsten er frigjort tid. I tillegg er det en ekstra sikkerhet og fleksibilitet i å kunne endre eller tilbakekalle tillatelser umiddelbart.

Les også: Smarte løsninger for innvendige dører

Batterikapasitet

Brukernes største utfordring er en oppfatning om at blåtann og NFC går utover batterikapasiteten. Min mening er at de ikke har grunn til å frykte tomt batteri før dagen er omme.  De fleste som bruker handsfree i bilen, trådløse hodetelefoner på buss eller t-bane eller har smartklokke, har jo blåtann-forbindelsen aktiv på telefonen hele tiden.

Adgangskontroll-delen av dette bruker nok minst strøm av alle slike batteriforbrukere. Noen adgangsapplikasjoner kommuniserer først via blåtann etter en manuell handling fra brukeren, som eksempelvis ved å klikke et symbol i denne.

Det er eiere og brukere selv som peker på slike egenskaper i en rapport om trådløs adgangskontroll -  The Wireless Access Control Report 2018 utarbeidet av IFSEC Global.

Herfra har jeg sakset noen holdninger:

Andel som ser ulike fordeler med mobilbetjent adgangskontroll

IFSEC Blåtann i adgangskontroll graf om fordeler

Andel som ser ulike ulemper med mobilbetjent adgangskontroll

IFSEC Blåtann i adgangskontroll graf om ulemper

Datainnbrudd

Sikkerheten får naturlig nok mye oppmerksomhet. På den ene siden kan en mobiltelefon i hendene på uvedkommende potensielt gi uante scenarier for sikkerhetsbrudd. 

Motsatt er en smarttelefon bedre sikret enn et adgangskort. Vi bruker jo gjerne å tegne et mønster, skanne fingeravtrykk eller taste en kode for å låse opp mobilen. Og folk har en tendens til å ta bedre vare på mobilen sin enn adgangskortet.

CYOD

Men – som systemeier kan du ikke være helt sikker på at brukerne faktisk overholder en sikkerhetspolicy med låsing av mobilen.

I så fall kan det løpe på med kostnader: Skal du sikre deg 100 prosent, må bedriften sette opp mobilen til hver medarbeider. Det er arbeidskrevende.

Noen ser behovet for en CYOD-policy (choose your own device) der brukerne kan velge mellom et utvalg mobiler som er satt opp i tråd med sikkerhetskravene i virksomheten.

Adgangskort på hotell

Virksomheter med et lavere sikkerhetsnivå har sett fordelene med en mobilapp fremfor et fysisk adgangskort: Hotellnæringen.

Et knippe hoteller ser verdien av at gjestene automatisk mottar et elektronisk adgangskort ved innsjekking. Feil på adgangsnivå er enklere å korrigere, samtidig som man får en ekstra kanal for tilleggstjenester og formidle tilbud til gjestene.

Innovasjon på gang

Selv om teknologien er utprøvd, opplever jeg at utbredelsen er umoden. Bortsett fra hotellene, er det kun fem prosent av virksomheter verden over som har valgt en mobilløsning til adgangskontrollen.

Nå er jo smarttelefonen en ung teknologi med et drøy tiår i allmenn bruk. Du skal absolutt følge med og se hva bransjen kommer opp med av innovasjoner for å gjøre bruken mer utbredt de neste årene.

Nyvinninger er spennende, men ikke glem den daglige driften av adgangskontrollen:

Gratis veileder: Serviceavtale på adgangssystemet Last ned