Vedlikehold av dørlås - Mange gjør feil

Trege nøkler, slamrende dører og knirkete hengsler. Hele døren trenger jevnlig vedlikehold. Det er ikke så vanskelig, men veldig lett å gjøre noen feil.

Hvis du ønsker at dører, låser og beslag skal fungere godt hele tiden, er litt vedlikehold nødvendig.

  • Hvor lenge har døren til soverommet stått og slamret i gjennomtrekk selv om den er lukket?
  • Har nøkkelen i ytterdøra blitt tregere å vri rundt i låssylinderen?
  • Subber dørbladet på baderommet i terskelen?
  • Er verandadøren vanskelig å få i lås?
  • Knirker stuedøra?

Vi har vel alle gjort oss slike erfaringer, og ofte skyldes det uvitenhet om vedlikeholdsbehovet. Andre ganger må vi vel rett og slett innrømme ren latskap…

Les også: Enklere låsing og tettere dør 

Riktig olje

Hvis du ikke har sansen for å rusle rundt i arbeidsbukser med verktøy i beltet, kan jeg berolige deg: Det er ikke den største innsatsen som skal til for å holde ting i orden.

Et hovedtiltak er en dusj med låsspray to ganger i året. Finn frem til alle åpninger i mekanikken på hver dør og gi dem litt velfortjent smøring med låsolje eller -spray. Her er det viktig å velge riktig type smøremiddel. Den finner du hos en låsesmed, byggevare- eller jernvareutsalg.

Det er her mange går på en smell og bruker det smøremiddelet som finnes tilgjengelig hjemme i boden. Ikke bruk kombiolje på sprayboks som både smører og virker rustløsende. Slik «verktøy på boks» binder salt og ødelegger låsen over tid.

Kjerringråd

Jeg husker et kjerringråd om å dyppe nøkkelen i margarin når låsen begynte å bli litt treg. Joda, det virker der og da, men kan sammenliknes med å tisse i buksa for å holde varmen: Det virker en kort stund, men tørker fort ut.

Et råd du absolutt ikke skal praktisere, er å smøre hengsler og trege låser med oppvaskmiddel. Det har samme effekt som over, men i enda sterkere grad: Denne såpen er jo fremstilt for å fjerne fett og vil dermed ikke bare tørke ut, men også ta med seg de siste restene av smøremiddel som måtte være igjen.

Hengslene trenger også samme behandling. Og husk at disse bærer tungt. Spesielt ytterdør og verandadør er massive saker. Derfor er det behov for å etterstramme skruene på hengslene innimellom.

Slark

En dør med slark er irriterende, og det belaster både reile, eller hakereile, og falle over tid. Det vil si henholdsvis låsbolten, eller haken, og den ofte trekantede bolten som følger dørhåndtaket og holder døra lukket. Vi som driver i dette faget kaller dørhåndtaket for en «dørvrider».

Her er en metode for å fjerne slarket og dermed bli kvitt slamringen:

Beslaget i dørkarmen som tar imot fallen og reilen kalles for et sluttstykke. Inni den finner du et metallstykke, kalt en leppe. Denne kan du bøye litt med et skrujern slik at døra blir tettere når den er lukket.

Det finnes også slamrefrie låskasser for lette innerdører. Her er det montert en magnet i sluttstykket, slik at fallen (til dørvrideren) ikke beveger seg når døren er lukket. Fallen har gjerne et gummitrekk som sørger for at den sitter enda et hakk «tightere».

Da kan du trygt lukke døren til barnerommet uten fare for vekke gullungen. Her kan du lese mer om dette.

Oksidering

Spesielt utgangsdøra er utsatt for vær og vind og småbrutal behandling. Andre nøkler på knippet skraper i overflaten på låsen når du vrir nøkkelen. Over tid blir overflatebehandlingen svekket, og messingen oksiderer. Du ser det ved at låsen blir mørk, skjoldete og misfarget.

Det er vanskelig å gjøre noe med det hvis skaden først har skjedd. Du kan derimot forebygge eller forsinke prosessen med rett overflatebehandling. Her har låsesmed og faghandel gode råd å komme med.

Glem olje her

Ett sted skal du glemme alt som ligner på smøremidler: Sikkerhetslåsen som sitter i mange ytterdører. Den kalles også en nattlås og skal ikke smøres. Årsaken er at mekanismen inni denne låsen ikke skal tilføres noen form for væske. Da kan den kile seg og bli ødelagt.
Du skal heller ikke bruke olje eller spray i en elektronisk dørlås.

Dette er vel ikke uoverkommelig? Et skrujern og rett type olje/spray fra faghandel eller låsesmed, så har du velfungerende lås og beslag i år etter år.

Gevinsten av låser som fungerer er et sikrere hjem. Les flere tips i denne sjekklisten:

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå

Dette blogginnlegget ble opprinnelig publisert 3. august 2017, men er i ettertid oppdatert og revidert.