Innerdører som slamrer

Dører som står og slamrer og lager ulyd i boligen hele tiden er et irritasjonsmoment. Du kan løse det med noe så enkelt som en magnet.

En tenåring på hormon-overdose eller rett og slett lufting med gjennomtrekk. Begge deler kan få en dør inne i huset til å slamre. Med et brak eller vedvarende. Uansett årsak kjenner du nok til fenomenet med innerdører som ikke vil holde seg i ro.

Gjennomtrekk

Selv nyere dører med ferske tettelister i karmen har problemer med å stå stille i lukket posisjon. Det skal ikke mer til enn at et vindu står i luftestilling i ett rom mens en lufteventil eller verandadør står åpen i naborommet. Det blir gjennomtrekk, og du hører hvordan fallen i dørlåsen smådunker mot sluttstykket.

Irritasjonsmomentet er enda mer merkbart med en eldre dør. Både lås og dørhåndtak kan ha blitt byttet, mens sluttstykket er det originale fra nitten-pilogbue. Da er sjansen stor for at komponentene ikke samspiller så optimalt at det gjør noe.

Resultatet er at det skal veldig lite til for at døren står og slamrer, uansett om alt annet er lukket.

En bekjent har en real tung gammel speildør som er renovert til det misunnelige. Ulempen er at den gjør alt annet enn å samspille med karmen. Fallen vil liksom aldri helt på plass i sluttstykket og hindrer dørhåndtaket i å vippe tilbake på plass når døren skal lukkes. Dette fører til at håndtaket hele tiden gir fra seg en metallisk knirkelyd. Irriterende nok når man er på besøk…

Magnet

Nå har jeg kommet over en smart løsning der fallen er kledd i gummi og sluttstykket er utstyrt med en magnet. Når døren lukkes, trekker magneten fallen på plass. Det skjer nærmest lydløst på grunn av gummitrekket.

Ved gjennomtrekk reduseres bevegelsene i døren fordi fallen smekker på plass der den hører hjemme. Noe bevegelse vil det nok være, men du hører det ikke på grunn av dempingen.

Gummi- og magnet-løsningen er ikke et mirakelmiddel som hindrer at en hissig tenåring slår med dørene. Derimot blir hun nok skuffet over at det nesten ikke høres…

Les mer om valg av lås.

Lydløst

Dunking og knirkelyder er behagelige å bli kvitt. Hvis soverommet ligger vegg-i-vegg med stuen og du lufter før sengetid, er det jo greit å slippe at ulydene overdøver TV-en. Eller hvis den ene jobber nattskift, er det nyttig for dagsformen til din bedre halvdel at du ikke slamrer med dørene.

Du trenger ikke engang å trykke ned håndtaket for å lukke døren. Du bare skyver den inntil, og den lukkes ved hjelp av magneten. Stillere enn det kan man ikke liste seg inn på soverommet etter at partneren har sovnet.

Tilpasninger

Du må være innstilt på å gjøre noen tilpasninger, som å frese litt for å rette opp et misforhold mellom låskassen og sluttstykket i en eldre sliten dør. Dette er selvsagt noe du kan få faglig hjelp fra en låsesmed til å fikse. Denne er også forhandler av denne løsningen.

Prismessig? Du risikerer vel et par tjuekroninger ekstra sammenlignet med en ordinær lås til innerdører. Ikke helt galt for å bli kvitt støykilder?

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå