Skifte ytterdør? Da bør du lese dette

Mange tar til takke med låsen som følger med fra forhandleren når de bytter ytterdør. Det kan være smart å benytte muligheten til en kvalitetssjekk av sikkerheten og vurdere en oppgradering.

Som tidligere låsesmed er jeg kanskje over gjennomsnittet opptatt av detaljer om lås til ytterdøren. Fordelen er at den biologiske harddisken har tatt vare på noen praktiske erfaringer som du kan ha nytte av.

Bytt lås

Hvis skifte av dør er en del av oppussing i en nyanskaffet bolig, kan du med fordel bytte låsen. Alternativt kan du flytte den gamle låsen over i ny dør, men da bør du sørge for å bytte låssylinderen.

Poenget er at du ikke har peiling på hvor mange mennesker som har en nøkkelkopi som passer i den gamle låsen.

Gjennom årene er det lånt ut og gitt bort diverse kopier til barn, slektninger, håndverkere og naboen som har vannet plantene i ferien. Du har ikke kontroll på sikkerheten, og det eneste trygge er å nulle ut den gamle låsen. 

Last ned sjekkliste: 7 tips for en tryggere bolig


FG-kravene

Én metode er å skifte selve sylinderen i låskassen. Få like godt en låsesmed til å fikse det. Nå er det ikke uvanlig at en ytterdør leveres med en lås ferdig montert. Da bør du sjekke hva slags kvalitet den har å by på:

  • Er den FG-godkjent?
  • Har den rund eller oval sylinder?
  • Er den utstyrt med hakereile?

FG-godkjenningen betyr at låsen innfrir krav som borger for sterkere sikring mot innbrudd. Stikkord er dirkesikring og borsikring.

Les mer: Hvor viktig er det å ha en FG-godkjent lås?

Rund sylinder

En oval låssylinder har et utstikk som gjør jobben litt enklere for innbruddstyven. En rund sylinder ligger flush med låsskiltet, og da er det vanskeligere for uvedkommende å gå løs på låsen med innbruddsredskap.

Hakereile

Reilen i en lås er det metallstykket som skyves inn i sluttstykket i dørkarmen når du låser døren. En hakereile er krummet opp og gir et langt sterkere feste i sluttstykket. Det er nesten umulig å bryte opp en slik lås.

Hakereile

Elektronisk dørlås

Ønsker du å ta bekvemmeligheten et skritt videre, kan du gå for en elektronisk dørlås når du likevel bytter ytterdøren. Den betjenes med kode, trådløs brikke eller med en app i smarttelefonen.

Fordelen er at du slipper å tenke på at nøkler igjen skal komme på avveie. Også her bør du sjekke FG-godkjente utgaver.

Elektronisk dørkikkert

Hvis du ønsker å ha kontroll på hvem som står utenfor døren før du åpner, kan du montere en elektronisk dørkikkert. Fra utsiden ser den ut som et tradisjonelt kikkekull, men det er et kamera.

På innsiden har du en liten flat monitor som viser hvem som befinner seg utenfor, og innretningen kan ta bilde av vedkommende som ringer på.

I et såkalt smarthus kan du utvikle konseptet ytterligere og overføre bildene til en annen klient. Det vil si at du kan se live på mobilen, nettbrettet eller TV-en hvem som ønsker å komme inn.

Innbruddssikkert glass

Vi kan jo også se på selve døren som skal anskaffes. Dørbladet er vanligvis et solid stykke arbeid, uansett fabrikat. Hvis du ønsker å slippe inn litt lys i vindfang eller entré, bør du sjekke kvaliteten på vinduet som er satt i døren.

Et innbruddssikkert glass setter en effektiv stopper for innbruddsforsøk, samtidig som det gir yttergangen lysere og triveligere. Slike vindusglass er av den ekstremt hardføre sorten og tåler skikkelig juling av hard og tung redskap uten å gi etter.

Med disse momentene på blokka kan du føle deg litt mer bevisst på hva du skal se etter når du oppsøker forhandleren på jakt etter ny inngangsdør.

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå