Sikkerhetslås tilholderlås

På gamle dører med svak hovedlås var det tidligere ganske vanlig å få montert en tilholderlås – også kalt tilleggslås eller sikkerhetslås. Trenger vi den fremdeles?

Du husker kanskje låsen  med tradisjonelt nøkkelhull montert høyt på døren som en ekstra sikkerhet i eldre leiligheter? Her var hovedlåsen en utenpåliggende enkel låskasse skrudd fast på innsiden av døren, med fastmontert vrider.

Kjennetegn: Lite motstandsdyktig mot innbrudd og alt annet enn FG-godkjent. Sikkerhetslåsen ble montert for å oppnå forsikringsgodkjent sikring av boligen. Vi ser dem ikke så ofte lenger, men de er fremdeles i bruk og kan anskaffes hos låsesmeden.

Last ned sjekkliste: 7 tips for en tryggere bolig

Bytt når du flytterLK309

Hvis du overtar en bruktbolig der en sikkerhetslås er montert fra før, bør du ta noen 

forholdsregler. Jeg pleier å gi råd om å bytte lås når du bytter bolig. I det minste låssylinderen, så du får ferske nøkler til hjemmet ditt. Årsaken er at mange og ukjente personer kan sitte med nøkler som passer til den gamle låsen.

Det samme gjelder for tilleggslåsen. Den bør skiftes samtidig med bytte av dørlåsen/sylinderen. Forklaringen er den samme: Nøkler som passer kan være på avveie.

 

Dropp sikkerhetslåsen

Hvis du skifter inngangsdør, bør du også benytte anledningen til å oppgradere dørlåsen. Og da kan du gjerne vurdere å droppe sikkerhetslås. I dag har vi andre typer dørlåser som ivaretar sikkerheten fullt ut. En solid lås i dag er sikret mot både å bli boret og dirket opp. Og en hakereile gir døren et solid feste i et forsterket sluttstykke i dørkarmen. Du kan få nøkler der du må dokumentere eierskapet for å få laget kopier.

Så min holdning er at du kan droppe sikkerhetslåsen og heller legge de ekstra pengene i en skikkelig dørlås.

Ved ekstra behov for sikring i privat hjem kan du vurdere en trepunktslås, en såkalt MPL-lås (multipoint-lock). Den forsterker dørbladet med en skinne og har tre hakereiler som holder døren i karmen.

Ikke smør sikkerhetslåsen

Om du likevel ønsker en sikkerhetslås i tillegg, er det fullt mulig å få det installert. Her er det én viktig ting å huske: Denne låsen har en mekanisme som ikke trenger smøring. Tvert imot kan den bli ødelagt av både låsspray og vilkårlige smøremidler.

Les også: Vedlikeholder du låsen på feil måte?

Én felles nøkkel

Og et smart tips som gjør hverdagen enklere:

Mange erfarer at nøkkelen er tungvint, med sin størrelse og form. En ekstra nøkkel på knippet øker trygghetsfølelsen og gir faktisk ekstra sikkerhet - men den gjør ikke hverdagen enklere.

Da kan du velge å bytte ut den vanlige mekanismen med en sylinder i sikkerhetslåsen. På den måten er det mulig å benytte den samme nøkkelen til både hovedlåsen og sikkerhetslåsen.

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå ›