Slik forebygger du påskeinnbrudd

Påsken er høytid på flere måter, dessverre. Hvis du reiser bort, finnes det både enkle og mer raffinerte metoder for innbruddssikring. Her er noen forebyggende tips.

Finnes det en mer invaderende følelse enn å finne hjemmet ramponert etter innbrudd? Materielle ødeleggelser er én ting. Følelsesmessig er det en sterk opplevelse at uvedkommende har gjennomsøkt dine private ting på jakt etter verdisaker. La oss se på hvordan vi kan forebygge dette før påsketuren.

Innbruddstyver spaner på hus og leiligheter for å finne så enkle bytter som mulig. Bygninger med åpenbare hindringer havner lenger ned på listen enn de som er enkle å ta seg inn i. 

Du kan også laste ned denne oversikten med tips for en tryggere bolig.

Boligalarm

virker avskrekkende, og da er det vesentlig å sette opp skilt som forteller at den finnes. Alarmen kan også kobles til en elektronisk lås i ytterdøren, gjerne i kombinasjon med en app på smarttelefonen. Da blir både du og vaktselskap varslet hvis noe skulle skje.

Belysning

med sensorer ødelegger beskyttelsen som tyvene får av mørket. Vinduer på sider av huset med lite innsyn og mangelfull belysning gir arbeidsro for dem som vil ta seg inn. En lyskaster med bevegelsessensor ødelegger for slike arbeidsforhold. I det hele tatt å lyse opp mørke områder rundt huset er en effektiv måt å forebygge innbrudd på.

Kamera

for overvåking virker avskrekkende samtidig som du kan få dokumentert innbrudd eller -forsøk. Hvis kameraet skal ha en reell funksjon, må du investere i en type som gir gode bilder, også i dårlig lys. Ellers blir det umulig å gjenkjenne personer. Også dette utstyret kan ha bevegelsessensor. Husk at kameraovervåking skal meldes til Datatilsynet.

Låsen i ytterdøren

kan forseres hvis det er vindu på siden eller i dørbladet i kombinasjon med knappevrider på innsiden. Ruten kan knuses, og da er det en grei sak å strekke inn armen og låse opp. Kjøp en lås med knappevrider som kan fjernes. Alternativt finnes det både mekaniske og elektroniske dørlåser med såkalt «bortesikring» som gjør det fysisk umulig å låse opp fra innsiden.

Moderne dørlåser

har bedre innbruddsmotstand enn eldre typer. Førstnevnte er i prinsippet dirkesikre. En hakereile i låsen huker seg fast i hele karmen, og da skal det mer kraft til for å bryte opp døren.

Låsbytte

er en anledning til å velge en elektronisk lås. Kvalitetsutgaver har ingen sylinder som kan dirkes. Og uten mekanisk nøkkel, finnes det ikke et ukjent antall kopier på avveie. Du er ikke alene om å ha mistet oversikten etter at døren har hatt den samme låsen i noen tiår.

Vinduet

er et svakt punkt i mange boliger. Her finnes det sylinderlåser med samme system som hovednøkkelen til ytterdøren. Vinduer kan også sikres med forsterket glass.

Balkongdøren

har dårlig standardlås. Det svake punktet er gjerne en fast knappevrider på innsiden. Bestill en lås med nøkkel, så kan du ta den ut når huset skal stå tomt. Og ikke legg nøkkelen tilgjengelig. Et annet alternativ er elektronisk dørlås for betjening på innsiden. Hvis innbruddstyvene har klart å ta seg inn gjennom et vindu, er det dumt å gjøre det enkelt for dem å bære ut tv og andre større kostbarheter.

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå