Moderne likelås med hakereile i ytterdør.

Har nøkkelknippet ditt vokst seg stort og tungt? Mange tror kanskje at det er slik det må bli, men det er fullt mulig å ha én nøkkel som går til alle sylinderne i alle dørene dine.

En likelåsende sylinder er en standard sylinder hvor én nøkkel passer til flere sylindere. Dersom du ønsker det, kan du ha likelåsende sylindere i alle dørene i huset ditt. Heller enn å ha ulike nøkler til hver dør, kan du bruke én og samme nøkkel til alle dørene i huset.

Samme nøkkel til hytte og båt

Har du hytte, sommerhus eller andre dører du har nøkkel til, kan du sette inn samme type sylinder også der. Du kan bruke den samme løsningen på en hengelås til båten eller boden, slik at du i praksis kun trenger én nøkkel.

Denne løsningen er svært utbredt og kan være et godt alternativ om du ønsker en mekanisk lås uten elektronikk. Mange foretrekker likelås-løsningen fordi den er fleksibel, anvendelig og en trygg måte å slanke nøkkelknippet på.

Låssylinder med patentert profil

Likelås-løsningen kommer i både patentert versjon og med åpen profil. Med den patenterte sylinderen vil det ikke være mulig for andre å kopiere nøkkelen din.

Årsaken er at det kreves dokumentasjon for å slipe opp flere nøkler, og det er kun autoriserte forhandlere som kan produsere flere nøkler.

Dette krever litt mer planlegging ved behov for kopiering, men det gir også en ekstra trygghet dersom en nøkkel skulle komme på avveie.

Likelås-løsningen i patentert versjon fungerer altså etter samme prinsipp som et patentert system mange kjenner fra næringsbygg, men dette er tilpasset private forbrukere som ønsker samme kontroll på sine låser og dører.

Les også: På tide å bytte ut dørlåsen?

Låssylinder med åpen profil

Det finnes også likelås med åpen profil. Da kan du få slipt nye nøkler når og hvor som helst, uten at du trenger noen form for dokumentasjon. Dette er en enkel løsning, men vær klar over de potensielle konsekvensene: Enhver som finner nøkkelen din kan få laget kopier uten at noen stiller spørsmålstegn ved det.

Låssylinder med spesialprofil

Hvis du har behov for enda høyere sikkerhet, er spesialprofil et tredje alternativ. Med spesialprofil får du en patentert løsning hvor nøklene kun kan kopieres hos den valgte autoriserte forhandleren.

Som du forstår, er det fullt mulig å redusere antall nøkler på nøkkelknippet du drar rundt på. Hvis jeg skal gi et råd om hvilket alternativ du skal gå for, vil jeg be deg gjøre et rasjonelt valg:

Full kontroll på husnøkkelen

Hvis du velger en åpen profil vil det være enkelt å kopiere flere nøkler hos en forhandler av lås og nøkler, uten å fremvise dokumentasjon på eierskap. Ulempen er at hvem som helst kan kopiere nøklene dine. For eksempel hvis du låner bort en nøkkel til en håndverker, vaskefirma eller lignende.

Ved å velge en patentert profil, har du kontroll over nøkkelkopieringen. Ingen andre enn deg selv kan få kopiert nøklene dine.

Det finnes mange ulike billige sylindere på markedet med gammel teknologi. Uansett om du velger åpen eller patentert profil, bør du velge en moderne sylinder med beskyttelse mot manipulasjon.

Er du blitt inspirert til å oppgradere? Sjekk denne.

Gratis guide: Slik skifter du lås Last ned nå