Må jeg ha mange ulike nøkler til boligen min?

Det spørsmålet har du kanskje ikke stilt deg, men bare akseptert kaos på nøkkelknippet og smånøkler til bod og postkasse strødd rundt omkring. Det er faktisk ganske enkelt å rydde opp, samtidig som boligen blir sikrere.

Mens vi samler stadig flere funksjoner på smarttelefonen, har de fleste av oss fremdeles et utall av nøkler til ulike dører. Og gjerne vinduer, hvis du er opptatt av sikkerhet hjemme.

Husnøkkelen har sin selvsagte plass på knippet. Det samme med bilnøkkelen, og der skal den få lov å henge inntil videre. Men hva med garasjen, postkassa, boden eller kjellerinngangen?

Last ned: Praktiske tips om tiltak for tryggere bolig

Nøkler på avveie

Nøkkelknippet vokser og krever sin plass i vesken eller lomma, eller så må ønsket nøkkel hentes frem fra et nøkkelskap. Og jeg er vel ikke alene om å lete etter nøkkelen til låsen dragerlåsen på varehengeren når den en sjelden gang skal benyttes?

I tillegg til at dette er upraktisk, skaper det en utrygg situasjon. Spesielt for lås til ytterdøren.

  • Hvor mange eiere har det vært av boligen før deg?
  • Og hvor mange kopier av nøkkelen fikk de laget gjennom mange år?
  • Har de lånt ut nøkler til håndverkere, og er de nøklene blitt levert tilbake?

Lav sikkerhet

Svarene er diffuse, men konklusjonen er at en bruktbolig etter all sannsynlighet har et ukjent antall kopier av husnøkkelen i omløp.

En slik lås har i tillegg fått noen år på baken. En 30 år gammel sylinder er mindre dirkesikker enn nyere og mer moderne høysikkerhetsutgaver. I tillegg er den slitt etter mange års bruk. Dermed er den ikke så komplisert å dirke opp for folk med uærlige hensikter.

Én nøkkel til alt

Løsningen bør ikke være så høyteknologisk. Du kan oppgradere til et nytt, sikrere system der du kan benytte én nøkkel til både ytterdør, veranda, postkasse, garasje og bod.

Låsene oppgraderes til et patentert låssystem med nye sylindre og én felles nøkkel som ikke lar seg kopiere. Da er det kun sertifiserte kopier som kan bestilles hos låsesmed, og du må kunne dokumentere at dette er din nøkkel. Uvedkommende skal ikke kunne få slipt kopier i sjappa på kjøpesenteret.

På den måten kan medlemmene i husstanden ha én nøkkel til alt.

Beholde sikkerheten

Så det er ingen grunn til at du skal være bekymret for at fremmede låser seg inn. Ei heller det noen unnskyldning for å ha rotet vekk nøkkelen til boden, som skulle ha vært ryddet for fire måneder siden.

Men vær klar over at sikkerheten ikke varer lenger enn selve nøkkelen. Mister du den, bør både sylindre og øvrige nøkler skiftes ut for å være sikker på at uvedkommende ikke misbruker den bortkomne systemnøkkelen.

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå