Bolig med gammel dør i gammel bydel - innbruddssikring.I mange boliger fungerer fremdeles den gamle dørlåsen like godt som da alt var nytt for mange år siden. Rent mekanisk er ting på stell, men vet du hvor mange nøkler som er i omløp? Hvis nei, er det et tegn på behov for innbruddssikring.

Selv om jeg nesten er gått lei av å servere budskapet, er det like viktig som før: Det første du bør gjøre når du overtar en bruktbolig, er å skifte ut dørlåsen i inngangsdøren.

Et hus eller en leilighet har ofte hatt mange eiere gjennom mange år. I den perioden har både familie og venner, ulike håndverkere og rengjøringsbyråer hatt tilgang til nøkkel. Det kan ofte bety at mange nøkler er på avveie.

Les også: 6 tips for rett valg av dørlås

Nøkler på avveie

Det er nesten normalen å miste oversikten, selv om man prøver å holde styr på nøklene. Et godt eksempel har vi i historien om en kollega av meg som flyttet inn i et borettslag. På innflyttingsdagen fikk han utdelt tre nøkler.

Av ren interesse kontaktet han styret for å få tilgang til låsplanen og bestillingsskjemaet for hans leilighet. Der fikk han seg en overraskelse: Dokumentasjonen avdekket at det var etterbestilt 15 nøkler til leiligheten!

Han fikk svart på hvitt  dokumentert omfanget av nøkler på avveie.

Det enkleste, sikreste og vel eneste tiltaket som løser en slik svikt i sikkerheten er å skifte ut låsen med en ny. Da er det essensielt at du bytter både sylinder og låskasse. Det er nemlig sammen som én enhet at låsen blir FG-godkjent.

Last ned guide: Slik skifter du lås

Sjekkrunde for innbruddssikring

Nordmenn flest har sansen for å pusse opp og modernisere hjemmet sitt, men har du derimot oppgradert sikkerheten? Av en eller annen grunn får den biten ikke så stor oppmerksomhet.

Jada, jeg vet hvorfor: Vi legger jo gjerne vekt på det visuelle, mens låsene ikke gjør noe særlig ut av seg. Ta derfor en runde i boligen og sjekk alt som heter dører og vinduer.

Verandadør

Har du en verandadør som er lett tilgjengelig utenfra? På denne er det ofte en vriderknapp på innsiden, slik kan uvedkommende enkelt kan knuse ruten, stikke armen inn og låse opp fra utsiden.

Løsningen er å bytte til en lås med sylinder slik at nøkkelen kan tas ut.

Innbruddssikring av vinduer

Hvilke vinduer er mest utsatt? I første rekke gjelder det dem som er skjermet for innsyn fra vei og naboer, slik at tyven kan jobbe i fred med å ta seg inn. Selv moderne vinduer har dårlig innbruddssikring, og husk at luftestillingen gjør boligen ekstra sårbar for innbrudd.

Løsningen er å installere vinduslåser. Disse monteres med skruer i karm og vindusramme.

Garasje og bod

Disse lokalene er også viktige. Mange bruker dem til oppbevaring av mye dyrt utstyr, og her kan også nøkler være på avveie etter mange år med ulike eiere. Bytt hele låsen, så har du oppgradert sikkerheten her, også.

Tips: Gjør hverdagen enklere ved å ha samme nøkkel til både garasje, bod og ytterdør.

Mennesker og verdier

De fleste av oss tenker ikke på detaljer som nøkler på avveie når vi overtar en bolig. Og konsekvensen er jo at ukjente personer kan ha full tilgang til hjemmet ditt.

Selv må jeg innrømme at jeg har liggende en nøkkel fra et sted jeg bodde før. Glemte rett og slett å levere den fra meg til de nye eierne, og det skulle ikke forundre meg om den passer fremdeles. Kjenner du deg igjen?

Gjør deg selv en tjeneste og bli kvitt den gamle låsen. Du har jo mennesker og verdier du ønsker å beskytte.

Gratis guide: Slik skifter du lås Last ned nå