Slik sikrer du boligen for innbrudd

Mange venter med å sikre boligen til etter at de har opplevd et innbrudd. Jeg syns det er smartere å tenke forebyggende. Her er noen tips til konkrete tiltak.

Det finnes knapt en mer invaderende følelse enn å finne hjemmet ramponert etter innbrudd. Materielle ødeleggelser er én ting. Følelsesmessig er det en sterk opplevelse at uvedkommende har gjennomsøkt dine private ting på jakt etter verdisaker. La oss se på hvordan vi kan unngå flere slike opplevelser.

Innbruddstyver spaner på hus og leiligheter for å finne så enkle bytter som mulig. Bygninger med åpenbare hindringer havner lenger ned på listen enn de som er enkle å ta seg inn i.

Du kan også laste ned denne oversikten med tips for tryggere bolig.

Boligalarm

En boligalarm virker avskrekkende, og sørg for å sette opp skilt som forteller omverdenen at den finnes. Alarmen kan også kobles til en elektronisk lås i ytterdøren, gjerne i kombinasjon med en app på smarttelefonen. Da blir både du og vaktselskap varslet hvis noe skulle skje.

Belysning rundt huset

Belysning med sensorer ødelegger beskyttelsen som tyvene får av mørket. Vinduer på sider av huset med lite innsyn og mangelfull belysning gir arbeidsro for dem som vil ta seg inn. En lyskaster med bevegelsessensor ødelegger for slike arbeidsforhold. I det hele tatt å lyse opp mørke områder rundt huset er en effektiv måte å forebygge innbrudd på.

Kamera

Kamera for overvåking virker avskrekkende samtidig som du kan få dokumentert innbrudd eller -forsøk. Hvis kameraet skal ha en reell funksjon, må du investere i en type som gir gode bilder også i dårlig lys. Ellers blir det umulig å gjenkjenne personer. Også dette utstyret kan ha bevegelsessensor. Husk at kameraovervåking skal meldes til Datatilsynet.

Mekaniske og elektroniske låser

Låsen i ytterdøren kan forseres hvis det er vindu på siden eller i dørbladet i kombinasjon med knappevrider på innsiden. Ruten kan knuses, og da er det en grei sak å strekke inn armen og låse opp. Kjøp en lås med knappevrider som kan fjernes. Alternativt finnes det både mekaniske og elektroniske låser med såkalt «bortesikring» som gjør det fysisk umulig å låse opp fra innsiden.

Moderne dørlåser har bedre innbruddsmotstand enn eldre typer. Førstnevnte er i prinsippet dirkesikre. En hakereile i låsen huker seg fast i hele karmen, og da skal det mer kraft til for å bryte opp døren.

Skal du skifte lås, er en elektronisk lås å anbefale. Kvalitetsutgaver har ingen sylinder som kan dirkes. Og uten mekanisk nøkkel, finnes det ikke et ukjent antall kopier på avveie. Du er ikke alene om å ha mistet den oversikten etter at døren har hatt den samme låsen i noen tiår.

Sikring av vinduer 

Vinduet er et svakt punkt i mange boliger. Her finnes det sylinderlåser med samme system som hovednøkkelen til ytterdøren. Du kan også sikre vinduer mot innbrudd med forsterket glass.

Balkongdøren

Balkongdøren har dårlig standardlås. Det svake punktet er gjerne en fast knappevrider på innsiden. Bestill en lås med nøkkel, så kan du ta den ut når huset skal stå tomt. Og ikke legg nøkkelen tilgjengelig. Hvis innbruddstyvene har klart å ta seg inn gjennom et vindu, er det dumt å gjøre det enkelt for dem å bære ut tv og andre større kostbarheter.

Følger du opp denne listen for innbruddssikring, vil huset eller leiligheten stå bedre rustet mot uærlige sjeler på jakt etter lett omsettelig gods. 

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå