Nøkkel i låssylinder type d12

Når du først vurderer å skifte lås dørlås i boligen, oppdager du hvor stort utvalget er. Fra de rimelige og enkle til mer avanserte og innovative utgaver. Noen ganger er valget enkelt, så lenge du vet at det er sikkert.

Motivet for å bytte ut den gamle mekaniske dørlåsen varierer. Den er blitt sliten og stygg i overflaten, du skifter ytterdør eller ønsker noe som gir bedre sikkerhet. Eller en kombinasjon.

Slike låser kan ha overraskende lang levetid, og da handler det om å gjenopprette sikkerheten: Hvor mange kopier av husnøklene er i omløp hos mennesker du ikke kjenner? Og en god regel du trolig har hørt før: Bytter du bolig, bør du bytte dørlås!

Dørlås som fungerer

Så er spørsmålet: Hva slags lås skal du velge? Både hos låsesmed og forhandler er utvalget stort, med enkle mekaniske dørlåser for en billig penge til avanserte elektroniske kodelåser med tilkobling til internett.

Her er det opp til deg å gjøre en rasjonell vurdering. Låsen skal være sikker, solid og fungere over lang tid.

Last ned guide: Slik skifter du lås

Én godkjent elektronisk dørlås

Blant de bedre elektroniske dørlåsene på markedet er det bare én som er FG-godkjent og utviklet for å tåle det norske klimaet. Straks du beveger deg nedover på pris- og kvalitetsstigen, kan du være uheldig og oppleve problemer i våre værharde omgivelser.

På nettet kan du finne elektroniske dørlåser med spennende design og innovative digitale løsninger. Da må du tenke på at mange av disse ikke flagger så høyt de mekaniske egenskapene til sine produkter. Innmaten i en lås krever solide komponenter for å gi reell sikkerhet, uansett om den betjenes med kode eller nøkkel.

Design på lås og nøkkel

Nyanskaffelsen bør også ha en emosjonell side: Hvordan kommer den nye dørlåsen til å ta seg ut på døren og fasaden forøvrig? På dette området gir de mekaniske låsene større rom for variasjon.

Sylinderen, altså synlige delen av låsen, kommer i en rekke varianter. Ønsker du messing, blank eller kanskje en børstet finnish?

Og du kan selv bestemme hvordan dørhåndtaket – eller vrideren – skal se ut. En eldre villa trenger en helt annen design på vrideren enn et nyoppført funkishus.

Ved å satse mekanisk slipper du å gå på akkord med design og funksjonalitet fordi utvalget er så stort, også blant de virkelig sikre variantene.

Selv nøklene kan sorteres på farger og motiver på låser som er FG-godkjent. Det er en enkel og smart måte å skille mellom hvem som eier de ulike nøklene hjemme. Og hvis minstejenta selv får bestemme hvilken figur hun vil ha på sin nøkkel, skal du ikke se bort fra at hun vet å ta litt bedre vare på den.

Sikker dørlås

Da beveger vi oss igjen over på det som er hovedformålet med dørlåsen: Sikkerhet.

Et stort utvalg av mekaniske låser betyr et bredt spekter av kvaliteter. En enkel rimelig lås holder døren låst, og sikkerheten er ivaretatt på et visst nivå så lenge du har kontroll på hvem som har en nøkkel som passer i dørlåsen.

Ved å gå for høyere kvalitet, blir låsene straks bedre sikret mot innbrudd. En rund sylinder som den du ser i bildet til denne teksten, har en sterkere konstruksjon enn en oval sylinder.

Mer solide låser er også forsterket mot forsøk på å bore opp mekanismen. Og de nyeste kvalitetssylinderne d12 og dMAX er i praksis dirkesikre. Sistnevnte krever også dokumentasjon på eierskap for å få laget nye nøkler. Les om dette i artikkelen 6 tips for rett valg av dørlås

Mer informasjon får du på hjemmesiden vår

Enkelt vedlikehold

Enkelheten er et argument som taler for en god mekanisk lås, etter min oppfatning. En nøkkel gjør jobben så lenge du tar vare på den. Og vedlikeholdet er såre enkelt: Noen dråper med de rette smøremidlene en gang eller to hvert år holder funksjonene i orden – i årevis. Du trenger ikke tenke på å bytte batterier…

Det ansvaret du må påta deg er ikke å dele ut kopier av husnøkkelen til alle og enhver.

Her kan du bli kjent med detaljene rundt selve byttet av lås og sylinder:

Gratis guide: Slik skifter du lås Last ned nå