Hva slags lås passer i døren min

Er det lenge siden du oppgraderte dørlåsen? Her er noen tips som kan være til hjelp når du skal finne den rette låsen til en dør som har vært i bruk en stund.

Ytterdør og lås kan fungere godt i mange år, men du går glipp av en rekke detaljer på både sikkerhet og design hvis det går for lang tid mellom hver oppgradering.

Et eksempel: En oval sylinder som tydelige stikker ut av låsen er veldig enkel å få opp for en person med uærlige hensikter. Jeg skal ikke servere oppskriften her, men din låsesmed vil nok røpe hvorfor du er i risikosonen for innbrudd.

Dørlåsen passer for de fleste

Uansett hvilken grunn du har til å ønske en utskifting, er det greit med litt veiledning for å finne en lås som passer. Dette handler om flere ting:

  • Hvor stor utfresing til låskassen er det i døren?
  • Hvordan er den plassert?
  • Hvilken avstand er det mellom senter av hullene til dørhåndtak og lås (SIS-mål)?

Hvis du har en dør fra 70-tallet og fremover, er det mest sannsynlig at en standard FG-godkjent lås fra den lokale låsesmeden eller faghandelen vil smette greit på plass.

Skift alt

Det enkleste du gjør er å ta et bilde av låsen og de skriftlige detaljene du finner preget inn i front, tar bildet med til låsesmed og får hjelp til å plukke ut en dørlås som passer din ytterdør.

Når hele låskassen først skal ut, er det trolig behov for å bytte dørhåndtaket – eller vrideren – samtidig. Én ting er å finne en vrider med et design du har sansen for. Like viktig er det finne noe med skikkelig kvalitet. Og det henger sammen med låskassen: Noen dørhåndtak har en returfjær for at det skal stå i vannrett posisjon. Ofte sitter en tilsvarende fjær inne i selve låskassen.

Dersom det gamle dørhåndtaket henger slapt og ikke vil returnere til vannrett posisjon, er det nok vel fortjent etter mange års innsats. Samtidig er det en pekepinn for det nye: Henger det på samme måte, ikke returnerer til vannrett stilling eller protesterer med knirkelyder, kan det tyde på at du ikke har en velfungerende løsning.

Det ukjente skiltet

Skiltet er en litt ukjent detalj for flere. Dette er metallflaten på døren som dekker innfestingen til sylinder og dørhåndtak. Ofte er det to sirkelformede skilt; ett for vrider og ett for lås. Hensikten med slike skilt er å stabilisere og beskytte låsens sylinder og gjøre det vanskeligere å bryte eller dirke opp låsen.

Skiltet skal være av god kvalitet i messing eller syrefast stål med overflatebehandling for å tåle vårt klima.

Nyere låser er konstruert for å kvalifisere til sikkerhetsklasse 5:

  • De er beskyttet mot å bli boret opp
  • Sylinderen har både bor- og dirkebeskyttelse
  • Karmen utstyres med sikkerhetssluttstykke i form av skråstilte skruer i karm for sikring mot bryting.
  • Hakereile gir ekstra sikring ved at den huker seg inn i sluttstykket

Innerdører

Nå som du har fått noen stikkord om hva slags lås med rett kvalitet som passer din inngangsdør, tar vi en tur inn.

Noen produsenter bruker et pappmateriale i innerdørene. Det gir jo en god pris for deg som kunde, mens ulempen er et noe mykere produkt. Hvis du ikke er litt kresen med låsen til en slik dør, kan du få et problem:

Montering av låskasse og dørhåndtak foregår med gjennomgående tynne bolter som trekker skiltene på to sider av døren sammen. En «pappdør» blir komprimert når du skrur til skikkelig og kan presse på låskassen og gi trege funksjoner. En kvalitetslåskasse vil hindre at metallveggene i kassen presser på mekanikken og slik sikre en velfungerende låsfunksjon.

Løsningen er å be om god kvalitet, enten du gjør dine anskaffelser hos en byggvarehandel eller en låsesmed.

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå