Gamle nøkler på avveie

Hvor passer de gamle nøklene som har hopet seg opp etter diverse bytter av hus og leilighet? Hvis du stiller deg dette spørsmålet, er det et varsel om at du bør ta en gjennomgang av sikkerheten i eget hjem.

Årsaken er at du ikke er den eneste som stiller det spørsmålet. Selv føler du trolig ingen trang til å teste ut hvilke låser de gamle nøklene kan åpne utenfor eget hjem. Derimot kan du dessverre være ganske trygg på at det finnes andre mennesker med slike tilbøyeligheter.

Last ned sjekkliste: 7 tips for en tryggere bolig

Mistet nøkkel

Med andre ord: Det finnes mange nøkler som er lånt bort, mistet eller kommet på avveie på andre måter. De kan potensielt brukes til å gi uvedkommende adgang til ditt hjem. Nøkler dukker opp overalt. Når du rydder i huset, finner du ganske sikkert eksemplarer som ikke har vært i bruk på en stund. Og har du en ryddesjau i en nylig overtatt en bruktbolig, kan det dukke opp nøkler til både ytterdør, bod og garasje.

Dette er et tegn på at mange nøkler kan være på avveie, også utenfor husets fire vegger. Hvor mange nøkler til ytterdøren er i omløp der ute?

Tidligere eiere, håndverkere som har fått låse seg inn, en nå fraflyttet nabo som vannet blomstene for de som bodde der før deg. Hva med slekt og venner av tidligere eiere? Listen er lang, og det betyr samtidig en risiko for at uærlige sjeler har fri tilgang til hjemmet ditt.

Les også: Slik sikrer du boligen mot innbrudd

Bytt låsen

Selvsagt kan du gjøre noe med situasjonen:

Bytt ut låsene til ytterdør, garasje og boder og skrot de gamle nøklene. På den måten nullstiller du sikkerheten i boligen og kan begynne med blanke ark: Ny lås betyr at du kan ha full kontroll med hvem som er i besittelse av nøkkel.

Én nøkkel, mange låser

Hvorfor ikke skru opp sikkerheten et par hakk mens du er i gang og gå for litt kvalitet?

En enkel lås fra billigbutikken gjør jobben med å holde døren låst. Og den er FG-godkjent med tanke på forsikringen.

En kvalitetslås hos en faghandel vil derimot være mer dirkesikker. Den vil også tåle påkjenningen fra vårt værharde klima langt bedre enn de enkleste låsene. Og hvis du går for et patentert låssystem, kan du ha enda mer kontroll på at nøklene ikke havner på avveie.

For det første kan ikke hvem som helst få slipt en kopi av nøklene. Med et patentert system, må du til låsesmeden for å få en kopi. Og der krever de dokumentasjon på eierskapet.

For det andre er det færre nøkler å holde styr på: Patentert system innebærer at den samme husnøkkelen kan brukes til alle låssylinderne, som garasje, bod og postkasse.

Digital kodelås 

Hvis du virkelig skal bli kvitt nøkkel-utfordringene, anbefaler jeg en digital kodelås. Den har ingen sylinder og trenger derfor ingen tradisjonell nøkkel. I stedet taster du inn en tallkode for å låse opp. Du kan også bruke en plastbrikke som kommuniserer trådløst med låsen.

Hvis noen i huset har sansen for nye teknologiske løsninger, kan de benytte en app på mobilen for å låse opp.

En fin egenskap med digital kodelås er at du slipper å låne ut nøkkel til elektriker eller annen håndverker som skal inn i tomt hus på dagtid: Du gir henne en midlertidig kode som slettes etterpå.

Les mer: Send nøkkelen på sms

Tenk sikkerhet 

Så svaret på spørsmålet i begynnelsen her er egentlig: Det skal du ikke bekymre deg for. Det holder at du tenker over sikkerheten rundt boligen og tar dine forholdsregler ut fra det. Og tiltak nummer én er å gjøre de gamle nøklene ubrukelige.

Gratis sjekkliste: 7 tips for tryggere bolig Last ned nå