Prisen på en god dørlås for en bolig henger sammen med kvaliteten på sylinder, låskasse og sluttstykke.

Du kan spare mange hundre kroner på å installere den billigste dørlåsen. Spørsmålet du bør stille er: Hva sparer jeg egentlig på denne prisjakten?

Vi står og prater utenfor huset hans, en bekjent og jeg. I ettermiddagssola denne lørdagen kommer alle detaljene tydelig frem: Flere år med grundig rehabilitering har gjort den slitne gamle villaen til et smykke i nabolaget.

Jeg gir ham komplimenter for innsatsen. Her snakker vi om grundig planlegging av både design og tekniske detaljer, pluss en solid prosentandel egeninnsats.

 — Du har jo peiling på låser og sånn. Hvor får jeg tak i en ålreit lås til en rimelig penge?

Huseieren har bare deler av den siste fasaden igjen, med utskifting av et mindre vindu og oppgradering av inngangspartiet. Han legger ikke skjul på at budsjettet er ganske beskjedent, nå på tampen.

Last ned guide: Slik skifter du lås

Spare penger på dørlås

Joda, jeg har syslet med lås og sikkerhet en stund og kan komme med en ganske veloverveid veiledning. Det første som slår meg er at en familie som har investert så mye tid og penger på å skape et flott og trivelig hjem skal telle på kronene når det hele skal sikres.

Jeg skal spare dere for den detaljerte dialogen, men hovedargumentet var: Det er en dårlig idé å avslutte et prosjekt som dette med en elendig lås i ytterdøren. Her er det nok renovert for nærmere millionen, og så skal det spares noen hundrelapper på låsen?

Innbrudd

For en fagmann som meg er det lett å bli hissig i møte med slik tankegang. Og like lett å bli mistenkt for å pushe egne hyllevarer…

Derfor ber jeg om at du lar tvilen komme meg til gode og tror meg i argumentasjonen som kommer:

Når du skal sikre hjemmet ditt, dine nærmeste og alle eiendelene, blir det feil å la prisen avgjøre valget av lås til ytterdøren. Du skal se etter kvalitet. I det daglige skal den tåle gjentatt bruk og tidvis ganske røffe påkjenninger fra vær og vind. I ekstremtilfellene skal låsen virke når det brenner, og den skal stå imot innbruddsforsøk.

For mekaniske dørlåser skiller det kanskje 1500 kroner mellom de rimeligste og de beste produktene på markedet. Er det verdt å gamble med sikkerhet og verdier for et slikt beløp?

Velkomst Låsproffen

Sylinder, låskasse og sluttstykke

I en litt lavere sol denne lørdagen kaster huseieren skygge i pakt med ettertenksomheten. Det er lagt mye ressurser i rehabiliteringen, og han ser poenget med å fullføre ytterdøren på skikkelig vis.

Så hva får han og familien igjen for å gå opp noen hakk på kvaliteten? Da må vi vi se på tre sentrale komponenter i låsen:

Sylinderen

- som tar imot nøkkelen og gjør det mulig å låse opp

Låskassen

- med selve låsmekanismen

Sluttstykket

- som holder døren lukket og låst

En ordinær låssylinder har stifter oppe og nede. En god sylinder har et ekstra sett med stifter, slik at den er ekstra vanskelig å dirke opp. I praksis er det ikke mulig.

En kvalitetssylinder er konstruert for nøkler som er beskyttet mot kopiering uten dokumentasjon på eierskapet. Da havner ikke husnøklene på avveie. Et eksempel er vår dMax.

Bortesikring

På innsiden av døren bør sylinderen ha en egen nøkkel utformet som en knappevrider. Den er ofte produsert i sort farge og kan trekkes ut og gjemmes unna når alle skal forlate boligen. Dette kalles en bortesikringsfunksjon.

I tilfelle brann skal den derimot alltid stå i når det er folk i boligen. Og den skal tåle varmen fra en brann en stund, med tanke på evakuering.

Les også om en nyvinning som gjør det enklere å låse.

Hakereile

Låskassen bør være sikret mot boring med en ekstra metallplate. Og for at den skal være FG-godkjent, må den ha en hakereile. Reilen er metalldelen som holder døren låst, og hakereilen er formet som en krok som hekter seg fast i sluttstykket.

Sikkerhetssluttstykke

Sluttstykket sitter i dørkarmen og fanger opp hakereilen når du låser døren. Ofte er sluttstykket bare en metallramme, og det er sårbart for innbrudd. Sluttstykket bør være utformet som en brønn med metall hele veien, og det skal festes med skråstilte skruer. Da omsluttes hakereilen av stål, og innbrudd blir en helt annen utfordring. Dette kalles et sikkerhetssluttstykke.

Jeg tror det var en nødvendig samtale vi hadde denne lørdagen. Huseieren hastet ikke etter den enkleste og rimeligste låsen, men tok seg tid til å sette seg inn i hvilke kvaliteter som døren, huset og familien fortjener i en dørlås.

Gratis guide: Slik skifter du lås Last ned nå