Borettslag med adgangskontroll.

Når borettslag eller sameier vurderer å anskaffe en nøkkelfri løsning, får jeg oftere spørsmål om funksjoner og effekter enn henvendelser om prislappen på systemet. Det liker jeg. Ikke fordi jeg ikke vil snakke penger, men fordi adgangskontroll handler mer om enkelhet, trygghet, risiko og sikkerhet.

Et styremedlem som skal sjekke ut mulige leverandører pleier å gjøre grundige vurderinger. Jeg merker at mange sitter med en oppfatning av at dette er kostbare greier for å slippe den tradisjonelle mekaniske nøkkelen.

Effekt å hente

Kostnadene har vi sett på i et tidligere innlegg her Låsbloggen. Nå ønsker jeg å vise deg og styret noen av gevinstene som kan hentes ut med moderne adgangskontroll.

Stikkord er:

  • Arbeid
  • Tid
  • Penger
  • Risiko
  • Trygghet

Last ned guide: Adgangskontroll i borettslag og sameie

Adgangskontroll er OK

Først en liten ting om begrepet adgangskontroll: Noen stiller spørsmål ved å installere slik teknologi, med en porsjon skepsis til kontroll og overvåking av beboerne. Nei, det er ikke hverandre dere skal ha kontroll på.

Vi bør da være såpass trygge på de nærmeste naboene at det ikke er nødvendig. Poenget er å ha kontroll på at ikke uvedkommende tar seg inn i lokaler hvor de ikke har noe å gjøre.

Sikkerhet som varer

Dette er en klar gevinst av et elektronisk adgangssystem: Bare dere som har fått utstedt en brikke og en personlig kode kan åpne dører og porter i sameiet.

Mekaniske låser og nøkler har en levetid på mange tiår år og «går i arv» til nye boligeiere. Et ukjent antall nøkkelkopier kan være på avveie, og hver dør kan potensielt bli låst opp av ukjente. En brikke er derimot verdiløs straks den blir mistet, og sikkerheten i et elektronisk adgangssystem er hele tiden ferskvare.

Mindre jobb

En tydelig gevinst ligger nettopp i håndteringen av nøkler vs. brikker og koder. Dere vet hva som skal til for å få ordnet med nye nøkler og rigg av ny sylinder. Det koster tid og ikke så rent lite penger.

En mistet brikke erstattes kjapt ved å melde den ut av systemet til fordel for en ny brikke. Ved eierskifte er prosedyren den samme: Gi ny beboer en ny brikke. Forvaltningen av dette er enkelt og rimelig, enten borettslaget fikser det selv eller setter det bort til en leverandør.

Tid på bok

Dermed ser vi at det også er tid å spare på den elektroniske varianten. Spesielt hvis styrets medlemmer forvalter slike praktiske oppgaver på fritiden, vet dere at det er helt greit med en mindre arbeidsbelastning på det området.

Låsesmeden er vanligvis av den hyggelige sorten, men du har nok mest lyst til å slippe for mange telefoner til dette firmaet.

Rimeligere drift

Hva med penger? Joda, jeg vet at en nøkkelfri løsning har en høyere inngangskostnad enn mekaniske varianter. Men i borettslag og sameier må vi ta høyde for at det er et visst omløp av nøkler. De går tapt, kopieres, lånes bort, boliger selges, nye eiere flytter inn.

Det er kostnader forbundet med å holde sikkerheten på et godt nok nivå, og de er langt høyere for de mekaniske låsene:

  • Nøklene koster mer enn nøkkelbrikker. Personlige PIN-koder er gratis.
  • Ved tapt nøkkel må fagfolk sette inn ny sylinder. Folk og deler koster penger.

Ofte blir det likevel en diskusjon om kostnader til anskaffelse. Her ser vi ofte at den delen av det økonomiske blir overraskende hyggelig, spesielt der det allerede er installert porttelefon og motorlås. Da gjenstår kortleser på fellesdørene og selve adgangssystemet. Og dere kan la hver beboer selv avgjøre om de ønsker elektronisk lås på egen inngangsdør.

Som en hjelp på veien har vi snekret denne miniguiden for borettslag og sameie:

Gratis guide: Anskaffelse av nøkkelfritt adgangssystem  Adgangskontroll i borettslag og sameie Last ned nå