Den enkleste låsen du kjøper er den du slipper å montere

Hvis du skal ha ny inngangsdør, er det smart å bestille den ferdig utstyrt med den låsen du vil ha. Da slipper du å lete frem verktøykassen og sørge for montering.

For et år siden hadde jeg fått kledd om huset, og den nye fasaden fikk et par strøk med frisk maling. Vi skiftet vinduer samtidig og fikk nærmest en følelse av nytt hus. Ytterdøren var den samme.

For 15 år siden var denne for et blank hvitlakkert møbel å regne. Nå var den bare skjemmende mot det nye, spesielt etter tre omganger med ulike malingsfarger.

Så døren måtte byttes, men vi var litt lei av byggeprosjekter. Løsningen ble en ny ytterdør, ferdig montert og inkludert en moderne digital kodelås som vi plukket ut samtidig. Først da kom vi i helt i mål med renoveringen. Huset fikk en etterlengtet helhet, samtidig som vi fikk oppgradert sikkerheten.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen

Sikkerhet

For din del kan utgangspunktet like gjerne være sikkerheten. Låsen i ytterdøren har sett sine bedre dager, med misfarging og korrosjon som følge av vær og vind. Du har kanskje vært litt sløv med å smøre sylinderen, så nøkkelen går tregt.

Hvis låsen er så slitt at den må byttes, kan du samtidig ta en kikk på inngangsdøren. Den er minst like gammel som låsen og kan også være moden for fornyelse.

Ferdig montert

Og bytter du døren, kan du samtidig ta noen grep for å sikre boligen:

Bestill en ny dør der låsen er ferdig montert. Og du kan med fordel sjekke om det finnes alternative låskasser enn standardløsningen fra fabrikken. Flere byggevarebutikker kan levere dører med ferdig montert elektronisk lås, eller om du foretrekker en patentert lås. Da slipper du å ta fatt på monteringen selv eller skaffe fagfolk til å gjøre jobben.

Les også: Derfor bør du vurdere en elektronisk kodelås

Hva er kvalitet?

Poenget er at du skal være bevisst på å anskaffe en dør med en kvalitetslås. Det innebærer at den er dirkesikker og holdbar. Mange tar til takke med den sylinderen som fabrikken velger å sette inn før døren sendes ut i butikk.

Hva slags kvaliteter bør du se etter? En nyere FG-godkjent og patentert mekanisk lås er som nevnt dirkesikker. Sikter du på god kvalitet, vil den også tåle ytre påkjenninger fra vær og vind i langt større grad enn de rimeligste modellene.

En patentert lås betyr at du er sikret mot at uvedkommende ikke får laget kopier av nøklene. I tillegg kan du redusere antall nøkler på knippet: Her er det mulig å tilpasse andre låser til bod, garasje og postkasse, slik at du benytter den samme nøkkelen alle steder.

Alarm

Hvis du går for en elektronisk lås, kan du droppe den tradisjonelle nøkkelen og låse opp med en plastbrikke, kode eller smarttelefon. Det finnes utgaver av digital kodelås som kan kobles sammen med alarmsystemet i huset. Da blir alarmen aktivert når du låser og går.

En annen egenskap er det vi kaller adgangskontroll. Hvis du skal ha besøk av en håndverker eller vil slippe inn naboen som vanner blomstene for deg i ferien, kan du tildele en midlertidig kode til låsen eller åpne opp med mobilen fra der du er. Da slipper du risikoen for at utlånte nøkler havner på avveie.

Å skifte ut ytterdøren handler vel i første rekke om det estetiske, for du ønsker jo at den skal ta seg godt ut på fasaden. Samtidig er det klokt å tenke på kvalitet og funksjoner på låsen du velger.

Vil en Yale Doorman elektronisk dørlås gjøre hverdagen din enklere? Ta denne  enkle testen