Låssylinder

fullsizeoutput_3bEr du usikker på hvor trygg dørlåsen din er, kan du begynne med å ta en titt på sylinderen. Kanskje er det på tide å oppgradere? 

Uansett hvor flink du er med vedlikeholdet, vil flere år ute i vær og vind slite og tære på dørlåsen. Som regel er det når nøkkelen begynner å gå tregt at vi sjekker hvordan det egentlig står til med dørlåsen vår.

Sylinderen

Hvis du vurderer å bytte ut låsen, gjelder det å velge en ny som gjør en skikkelig jobb. Det vil si at den skal gi høy nok sikkerhet over lang tid. Ta en kikk på sylinderen som sitter i dagens lås i ytterdøren: Er det rund eller oval? Formen på sylinderen kan fortelle ganske mye om låsens egenskaper.

En rund sylinder er i utgangspunktet en god lås. Den er festet med fire skruer som også er plombert. Plombering gjør det vanskeligere å fjerne dem, både fordi de sitter hardere og fordi det gir et dårligere festepunkter for verktøy.

En oval sylinder er mest sannsynlig en eldre modell, noe som kan tilsi at den ikke er like sikker som den runde. Her er sylinderen festet med to skruer, og sylinderen stikker litt ut og har tydelige vertikale sideflater. Denne formen gjør at sylinderen er lett å få tak på med riktig verktøy. En oval sylinder er altså lettere å røske ut, noe som gjør den mindre sikker enn en rund.

FG-godkjenning krever 360 grader

I tillegg til at sylinderen på den nye låsen din bør være rund, kan du sjekke hvor mye nøkkelen kan dreies. Dette er en tydelig indikasjon på hvor sikker låsen er. 

Se etter en låskasse hvor nøkkelen drar sylinderen en hel runde på 360 grader før døren går i lås. En modell som knepper i lås etter en kvart omdreining vil ikke gi samme sikkerhet. Det er kun rund sylinder med 360 graders dreining som sikrer at du har en FG-godkjent lås. 

Boring og dirking

Du bør også undersøke om låsen har bor-sikring. Også her kommer den runde sylinderen best ut, siden den er bygget på en måte som i praksis gjør det umulig å bore den opp.

Samtidig er det viktig å påpeke at det finnes billiglåser med rund sylinder som ikke har bor-sikring. Også blant de ovale sylinderne finnes begge varianter, så spør gjerne låsforhandleren om hvilke produkter som er sikret mot boring.

De etablerte leverandørene legger mye ressurser i å utvikle stadig mer dirkesikre låser. I tillegg kan du være trygg på at det benyttes materialer som tåler det norske klimaet.

Pris

Hvorfor skal du betale flere hundre kroner for et såkalt anerkjent merke når billigkjedebutikken har produkter til langt under halve prisen som tilsynelatende fungerer like bra? Svaret finner du i egenskapene vi nettopp har gått gjennom. Du får mer sikkerhet og gjerne lenger levetid for pengene.

Patentert lås

Ønsker du å øke sikkerheten enda mer, bør du vurdere å investere i patenterte nøkler. Da kan du sette inn nye sylindre i både dør, bod, garasje og postkasse, som alle kan betjenes med den samme nøkkelen.

Ved behov for en kopi, må du dokumentere for låsesmeden at du er eier av den patenterte låsen. Slik er du trygg på at uvedkommende ikke kan skaffe seg en kopi.

Lås med patentert nøkkel krever litt mer av deg som eier for at sikkerhetsnivået skal holdes ved like. Hvis noen hjemme mister en nøkkel, bør du følge opp med å skifte sylinderne for å unngå at ubudne nøkkelfinnere tar seg inn.

Erfaringsmessig blir folk flinkere til å ta vare på nøklene når de har et patentert system, så det er ingen grunn til å frykte slike kostnader.

Elektronisk dørlås

Du kan også velge en elektronisk dørlås med kode. Fordelen er at du kan droppe den mekaniske nøkkelen og heller bruke en personlig kode. Jeg har til gode å møte folk som kan forestille seg å bytte tilbake til vanlig nøkkellås etter å ha skiftet til den elektroniske.

Når du velger kvalitet, velger du samtidig redusert risiko for innbrudd. Et skifte av lås skjer gjerne parallelt med annen renovering og oppgradering av boligen. Kanskje er det verdt de ekstra hundrelappene når du kan redusere risikoen for ubudne gjester?

En post i budsjettet hvor det er mulig å spare noen kroner, er ved monteringen av ny sylinder eller digital lås. Denne monteringen er det mulig for alle å få til selv, men du kan selvsagt få fagfolk til å gjøre dette for deg.

Ønsker du å vite mer om elektronisk dørlås, kan du laste ned denne:

Gratis infografikk: Uimoståelige fordeler med elektronisk lås Last ned nå

Dette blogginnlegget ble første gang publisert 23. november 2017 og er senere revidert og oppdatert.