Kan noen gi et faktisk svar på hvor mange nøkler det finnes til låsen i ytterdøren i boligen du overtar? Hvis ikke, bør du lese tittelen én gang til.
For noen år siden flyttet jeg inn i en eldre leilighet i et borettslag. Vaktmesteren ga meg to nøkler til leiligheten som jeg skulle kvittere for.
– Hvor mange nøkler finnes det til denne låsen, spurte jeg?
– Nei, det er vel disse to, så vidt jeg vet, lød svaret.
Ikke betryggende for min del. Riktignok var det et patentert låssystem i borettslaget. Det vil si at beboerne benytter såkalte systemnøkler som passer til leiligheten samt felleslokaler som avfallsrom og garasjeanlegg.
Jeg er nok litt miljøskadd av et yrkesliv i låsbransjen og var ikke trygg på sikringen av boligkomplekset siden jeg kunne se at låsene var av eldre modell. Såpass modent at patentet var utgått. Da var også kopibeskyttelsen i praksis utgått.
Umoralsk kopiering
I min bransje ser vi på det som umoralsk å kopiere systemnøkler, uansett hvor gamle de er. Men det finnes useriøse bedrifter som kopierer upatenterte systemnøkler. Kunden skal dokumentere sitt eierskap for å få laget en kopi. Og hele prinsippet for sikkerheten i et patentert system hviler på at sylinderen skiftes ut når en nøkkel kommer på avveie.
Ta gjerne et dypdykk i denne sjekklisten for en tryggere bolig.
Elektronisk lås
Låsen i min «nye» leilighet var original fra innerst til ytterst og kunne sikkert notere en fartstid på 35 år. Langt fra dirkesikker, oval sylinder som lett kunne slås ut - og et ukjent antall nøkler i sirkulasjon blant tidligere eiere.
Jeg takket for nøklene, demonterte den gamle dørlåsen og la det hele i en skuff. I stedet valgte jeg elektronisk lås til ytterdøren. Den åpnes med kode, brikke eller en app på mobilen. Den er med andre ord ganske dirkesikker, og familien hadde oversikt over hvem som hadde tilgang til hoveddøren. Den gamle låsen ble satt på plass og nøklene returnert da leiligheten ble solgt tre år senere.
Poenget mitt er: Når du bytter bolig, bør du bytte lås i ytterdøren.
Nøkler på avveie
Tenk deg bare hvor mange kopier du selv har fått laget hos låsesmeden. Har du oversikt over hvor disse nøklene er i dag? Og hvorfor var det behov for kopiering av nøkler ved de ulike anledningene? Ikke helt usannsynlig at du eller poden har mistet en nøkkel...
En nøkkel eller to har nok også blitt lånt ut. En nabo som sjekker postkassen og planter i ferietiden. Eller en håndverker som hadde behov for å komme inn mens du var på jobb. Det er en rekke anledninger hvor nøkler forsvinner, og de kan bli brukt av andre personer enn de du stoler på.
Hvem har funnet en mistet nøkkel? Det finnes faktisk mennesker som finner glede i og nytte av å prøve om den passer til fremmede dører.
Du og familien er ikke alene om en slik historikk på dørlåsen. Derfor kan du være sikker på at det er smart å bytte ut låsen som sitter i ytterdøren når du kjøper ny bruktbolig. Kall meg gjerne overforsiktig, men bedre føre var.
Kostbar innsparing
Et motargument er kostnadene for å skifte lås. Joda, du kan skaffe en låskasse med tilbehør for noen hundrelapper, så det argumentet er ikke så tungtveiende. På den annen siden er det en god forsikring å satse på noe bedre kvalitet med en modell som er mer dirkesikker og som tåler vær og vind av den nordiske sorten.
Og velger du en låsesmed til å gjøre jobben, blir det enda litt mer penger. Men det er en rimelig egenandel i kategorien forebyggende, med tanke på at en gjennomsnittlig norsk husstand har innbo for rundt 1 million kroner. Og det er mindre spetakkel å forebygge innbrudd enn å rydde opp etterpå, eller hva?
Dette blogginnlegget ble første gang publisert 20. juni 2017 og er senere revidert og oppdatert.