Moderne mekanisk dørlås i ytterdør.

Går nøkkelen tregt i låsen? Hvor sikker er dørlåsen mot innbrudd? Er det enkelt å skaffe kopier av nøklene? Sikringen av hjemmet ditt er jo ganske viktig, så jeg har satt noen kriterier for en god mekanisk dørlås hvis du planlegger å skaffe noe nytt.

Motivet for å bytte ut dørlåsen kan være renovering, nyanskaffet bolig, ønske om noe nytt eller rett og slett at den gamle ikke lenger fungerer. Uansett lønner det seg å bruke noen minutter på å vurdere hva slags lås og sylinder som vil ivareta sikkerheten best.

De kommer til å sitte i døren i mange år, så det bør ikke være tilfeldig hva slags mekanikk som skal sikre verdier og dere som bor her.

1. Sylinder

Dette er selve kjernen i låsen og kan med fordel være sikret mot både dirking og kraftigere fysiske forsøk på innbrudd. En rund sylinder som flukter med skiltet som ligger an mot døren er langt mer vanskelig å rive løs enn en oval sylinder som stikker et stykke ut. Låsesmed og forhandler kan gi veiledning om for eksempel d12-sylinderen.

Les også: Hvorfor velge mekanisk dørlås?

2. Nøkkel

Med et eierbevis på nøklene til boligen reduserer du risikoen for at de blir kopiert og havner i hendene på uvedkommende.

En løsning som Dmax fungerer på samme måte som et patentert låssystem i yrkesbygg: Du må kunne dokumentere eierskap til en nøkkel for å få laget en kopi hos låsesmeden.

3. Hakereile

Reilen er det kraftige stålet i låskassen som skyves inn i dørkarmens sluttstykket når du låser døren. En hakereile er J-formet og gir bedre sikkerhet mot innbrudd ved at den huker seg fast i sluttstykket. Da må i realiteten dørkarmen rives ut for at en innbruddstyv skal få opp ytterdøren.

4. Låskasse

Innfatningen rundt låsmekanismen bør ha borsikring. En god sylinder betyr lite hvis uvedkommende kan ta seg forbi den sikkerheten ved å bore seg inn i låskassen.

Les også om hvordan du fikser dører som slamrer.

5. Bortesikring

På innsiden av døren bør låsen ha en knappevrider som kan fjernes eller en lås med avlåsningsbar knappevrider, som benyttes når det ikke oppholder seg noen hjemme. Hensikten er å gjøre det umulig å låse opp døren fra innsiden. Dermed blir det vanskeligere for uvedkommende som tar seg inn fra baksiden av huset, veranda eller liknende å frakte store verdigjenstander ut gjennom hoveddøren.

Hvis det ikke er aktuelt å skifte hele låsen, finnes det sylindersett som kan brukes i låskassen du allerede har.

6. FG-godkjenning

Det er et minimumskrav til en god dørlås at den er forsikringsgodkjent. Kriteriene her går blant annet på bruddstyrke og at nøkkelen må vris minst 180 grader i sylinderen for at døren låses.

Det er ikke mye ekstrainnsats å gå gjennom denne sjekklisten når du først skal ut og handle ny lås. Gevinsten er solid sikring av boligen over flere år.

Her er noen tips til deg som liker å prøve selv eller vil vite hvordan låsesmeden går frem:

Gratis guide: Slik skifter du lås Last ned nå

Dette blogginnlegget ble publisert første gang 27. desember 2018, men er senere revidert og oppdatert.