Billigere-med-selvbetjent-låsteknologi.jpg

Jentene opplevde at mobiltelefoner og andre verdisaker ble stjålet fra garderoben på trening. Selvbetjente låssystemer skulle jo være så trygt. Svaret viste seg å ligge i enda mer teknologi.

Nøkkelkort og elektroniske låser kan gi brukere adgang til lokaler uten at det er betjening til stede. Løsningen er velkjent og utprøvd. Samtidig er det litt skepsis blant mange som ennå ikke har gjort seg kjent med hvilke muligheter dette byr på.

Her kan du laste ned mer kompetanse på lås- og adgangssystem.

Tyverier

Episoden med tyverier fra jentegarderoben skjedde i en flerbrukshall som opererte med faste åpne tider for trening på kveldstid. Når anlegget først var ulåst, kunne hvem som helst få adgang. Brukervennlig, men med altfor lav sikkerhet. Løsningen kommer vi tilbake til, men jeg kan røpe at et stikkord er adgangskontroll.

Selvbetjente adgangskontroll

Både ved nybygg og rehabilitering av felleslokaler som treningssentre og svømmehaller vil det være god butikk å satse på selvbetjente adgangssystemer. Det øker tilgjengeligheten for brukerne samtidig som det reduserer driftskostnadene dine i form av redusert behov for bemanning.

Prinsippet er at brukerne har et nøkkelkort eller annet trådløst medium til å låse opp med. På treningssentre er dette populært, men en praktisk utfordring er misbruk:

En familie på fem kjøper ett abonnement med medlemskort, som også er nøkkelkort. Alle benytter seg av det samme kortet, og familien får maksimalt utbytte av medlemskapet - men senteret går glipp av inntekter.

Les også: Kan jeg gjøre avvik i adgangssystemet?

Løsning med smarttelefon

Noen steder har løsningen vært å bruke betjening til å sjekke bildet på medlemskortet opp mot den som bruker det. En annen metode er å kartlegge bruken av nøkkelkortene. Misbruk oppdages hvis den samme kunden tilsynelatende trener syv timer om dagen, fem dager i uken!

Heldigvis går utviklingen rett vei i forhold til å øke sikkerheten for deg som driver stedet, uten at det gir redusert brukervennlighet. Mobilen er blitt en løsning på ulike måter.

Hos flere treningssentre kan kundene bestille tilgang på nettet og få adgangskode på sms. Da får de adgang i en tidsbestemt periode, som mellom kl. 09.00 og kl. 10.30 på en angitt dato. Brukerne kan også få nøkkelkortet integrert som programvare i en app, der de låser opp ved å sveipe smarttelefonen over kortleseren og taste en kode.

Her snakker vi om selvbetjent teknologi der nøkkelen er en skytjeneste.

Se flere detaljer om drift og fornyelse av adgangssystemer på egen temaside.

Stopper ved badebuksa

Noen praktiske utfordringer dukker opp:

  • Skal brukerne taste kode på mobilen eller på et eget panel ved døren?
  • Kan det være aktuelt å slå fast rett identitet med biometri, som fingeravtrykkleser, eller Bank ID?

I det siste tilfellet vil en kortleser være overflødig. Da kan leverandøren heller installere elektronikken rett i låsen.

Hva med en svømmehall? Det er veldig praktisk å gi adgang ved hjelp av en app på mobilen - helt til brukeren skal låse den inn i skapet og gå i bassenget. Låse med hva? I slike situasjoner er det en RFID-brikke i et armbånd som er løsningen.

Behovet for mer enn én løsning betyr ikke at en mobilbasert adgangskontroll er bortkastet. Den fungerer jo i 9 av 10 brukstilfeller, mens du må ha en tilleggsløsning i de siste 10 prosentene. I svømmehallen kan det være snakk om en kodelås på garderobeskapet.

Sikker låsteknologi?

Et annet spørsmål er datasikkerheten når du har nøkkelen integrert i mobiltelefonen. Hvor sikker er NFC-teknologien mot tilgang for uvedkommende? Sikkerhet må stå i høysetet samtidig som løsningen skal være funksjonell for brukerne.

Selv om det finnes mange funksjonelle adgangssystemer med løsninger for smarttelefoner på markedet, er det ikke sikkert at disse oppfyller dine sikkerhetskrav.

Her er det snakk om den klassiske problemstillingen hvor du må finne balansen mellom brukervennlighet og sikkerhet, inkludert det økonomiske perspektivet på dette.

Les også: Hva er den største sikkerhetsrisikoen i bygget ditt?

Garderobetyveriene

Jentene i flerbrukshallen vi skrev om innledningsvis fikk ha sine verdisaker i fred etter at kommunen investerte i et adgangssystem. Løsningen er blitt en selvbetjent ordning der treneren legger inn en felles tidsbegrenset kode på dørlåsen før hver treningsøkt. Denne koden deler hun med jentene på sms. Dermed har de adgang, mens døren låser seg automatisk etter dem ved inn- og utpassering. Ingen uvedkommende slipper inn.

Neste skritt er at adgangssystemet har kalender med det aktuelle lagets treningstider og medlemmers mobilnummer. Da vil det genereres en låskode som sendes ut kort tid før hver treningstid.

Gratis e-guide: Det du trenger å vite om lås- og adgangssystem Last ned nå